Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΕΛΠΕ: Το στοίχημα της εμπορίας, βασική προτεραιότητα για το 2017

Από το energypress.gr
Η επόμενη μέρα μετά το ρεκόρ παραγωγής και λειτουργικής κερδοφορίας που κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρελαία το 2016, βρίσκει τον όμιλο να προσδιορίζει τους βασικούς στόχους για την τρέχουσα χρονιά. Το γεγονός μάλιστα ότι τα περυσινά μεγέθη είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής και των βελτιώσεων που επήλθαν στην βασική δραστηριότητα του κλάδου της διύλισης, εκ των πραγμάτων περιορίζει τις δυνατότητες στο συγκεκριμένο κλάδο. Στόχος για τη διύλιση το 2017, όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, είναι να επαναλάβουμε τα μεγέθη ρεκόρ της περυσινής χρονιάς. Μάλιστα κατά τους δύο πρώτους μήνες του νέου έτους, οι επιδόσεις του κλάδου της διύλισης εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που δημιουργεί αισιοδοξία ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος τουλάχιστον στο κομμάτι της παραγωγής, όγκοι να διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του 2016.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα περιθώρια για εντυπωσιακές βελτιώσεις είναι περιορισμένα.

Ποιος θα είναι λοιπόν ο επόμενος κλάδος που θα μπει στο μικροσκόπιο ώστε να μεγιστοποιηθούν τα περιθώρια για βελτίωση της λειτουργίας και της κερδοφορίας;

Σύμφωνα..
με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, οι προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στο κομμάτι της εμπορίας και ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο της εμπορίας που κατευθύνεται προς εξαγωγές. Εδώ λοιπόν εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτιώσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες η αρχή έγινε με το ναυτιλιακό καύσιμο (bunkering), όπου ο όμιλος έκλεισε συμφωνίες για όλες τις ποσότητες της χρονιάς. Οι κινήσεις στο κομμάτι του ναυτιλιακού καυσίμου αποτελούν την αρχή, τονίζουν αρμόδιες πηγές. Στόχος είναι να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία με traders της αγοράς και ταυτόχρονα ο όμιλος να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις που έχει δημιουργήσει με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να εντείνει την παρουσία του και να ενισχύσει τα οφέλη στο κομμάτι της εμπορίας.

Βεβαίως στις προτεραιότητες του 2017 κορυφαία θέση έχει και το κομμάτι της έρευνας και παραγωγής, κάτι που επισημάνθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γ. Στεργιούλη στην πρόσφατη ομιλία του στο φόρουμ των Δελφών. Τέλος εντός του έτους ο όμιλος καλείται να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις συμμετοχές που διατηρεί σε άλλους συναφείς ενεργειακούς κλάδους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου