Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Τι «βλέπει» για πετρέλαιο και Trump-politics κορυφαίος trader

Από το newmoney.gr
Αναταράξεις αναμένεται να φέρουν στις πετρελαϊκές τιμές, Ντόναλντ Τραμπ και διεθνείς παραγωγοί «μαύρου χρυσού», σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους traders πετρελαίου στον κόσμο.

Όπως αναφέρει o Kho Hui Meng, επικεφαλής του ασιατικού βραχίονα του Ομίλου Vitol, επικρατεί αβεβαιότητα στη συγκεκριμένη αγορά, αφενός λόγω της αμερικανικής πολιτικής και αφετέρου λόγω της συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου που παραμένει θολό αν θα υλοποιηθεί.

Έτσι, ο παγκόσμιος δείκτης αργού τύπου Μπρεντ μπορεί..
να κυμανθεί από τα 52 έως και τα 62 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον Kho. Η δομή της αγοράς θα μπορούσε επίσης να μετατοπισθεί κατά το γ' τρίμηνο, με τα βραχυπρόθεσμα φορτία να γίνονται πιο δαπανηρά από τα αντίστοιχα μεταγενέστερης παράδοσης.

«Θεωρώ ότι η αγορά θα είναι πολύ ευμετάβλητη», αναφέρει ο Kho, πρόεδρος της Vitol Asia.

«Ο κόσμος ανησυχεί για την αμερικανική πολιτική. Με τη νέα κυβέρνηση, υπάρχει μεγάλη σπέκουλα. Αρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Μπορούμε μόνο να περιμένουμε», ανέφερε επίσης.

oil6

Η όλη ψυχολογία της αγοράς αντανακλά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί από τότε που ανέλαβε ο Ντ. Τραμπ, με τους traders σε όλους τους τομείς, από συνάλλαγμα μέχρι μέταλλα και μετοχές να προσπαθούν να καταλάβουν τις επιπτώσεις των μέτρων που λέει ότι θα λάβει ο πρόεδρος της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Η πετρελαιαγορά ταλανίζεται από την προοπτική μεγαλύτερων γεωπολιτικών εντάσεων, λόγω της σκληρής γραμμής που ακολουθεί έναντι του Ιράν. Σε ό,τι αφορά την επιβολή του φόρου επί των εισαγωγών, η Goldman Sachs θεωρεί ότι η πιθανότητα να επιβληθεί δεν είναι μεν μεγάλη, αν όμως γίνει, ίσως πυροδοτήσει ένα selloff στο πετρέλαιο.

Εταιρείες όπως η Vitol και οι ανταγωνιστικές της, Trafigura Group και Glencore θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μεταβλητότητα. Τα κέρδη του 1,6 δισ. δολ. της Vitol το 2015 πήραν ώθηση λόγω των μεταβολών στις τιμές της αγοράς ενέργειας. Το 2016 ανακοίνωσε 42% πτώση στα κέρδη α' τριμήνου, λόγω του ότι οι ευκαιρίες να επωφεληθεί από τη μεταβλητότητα των τιμών, μειώθηκαν.

Η εταιρεία με επίσημη έδρα το Ρότερνταμ αλλά λειτουργεί από περιοχές της Γενεύης, του Λονδίνου, της Σιγκαπούρης και του Χιούστον, είχε ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της επέκτασης των συναλλαγών στο πετρέλαιο, των μεγάλων μεταβολών στην τιμή του πετρελαίου και, τελευταία, λόγω των επενδύσεων στην αποθήκευση και τη διύλιση. Το 1995, τα κέρδη της Vitol ήταν λίγο πάνω από 20 εκατ. δολάρια.

Οι traders πετρελαίου συχνά επιδιώκουν να επωφεληθούν από μια δομή της αγοράς όπου οι μελλοντικές τιμές θα είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες, επιτρέποντας έτσι στους επενδυτές να αγοράζουν φθηνό πετρέλαιο και να το αποθηκεύουν σε εκσκαμμένες ή σε πλοία για μεταγενέστερη πώληση.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές αναμένουν για ένα σήμα από τις ΗΠΑ καθώς, αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές από εκείνη την πλευρά, η φετινή αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για το την αγορά πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου