Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΠΕ : Εκτιμήσεις για EBITDA πάνω από 800 εκατ ευρώ το 2016 - ιστορικό ρεκόρ παραγωγής

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε
Από το energypress.gr
Κέρδη πιθανότατα άνω των 800 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει για το 2016 ο όμιλος των ΕΛΠΕ, σε συνδυασμό με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής.

Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα ο όμιλος θα καταφέρει να υπερβεί το ρεκόρ των 758 εκατ. ευρώ EBITDA του 2015 (υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου), εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περυσινά κέρδη θα υπερβούν εκτός απροόπτου τα 800 εκατ ευρώ. Απόρροια της πολύ καλής αυτής εκτιμώμενης επίδοσης είναι και ότι τα ΕΛΠΕ εξετάζουν να δώσουν μέρισμα 20 με 25 σεντς ανά μετοχή.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 23 Φεβρουαρίου, και κύκλοι των ΕΛΠΕ δεν κρύβουν...
την αισιοδοξία τους, την οποία αποδίδουν στο ρεκόρ παραγωγής, τις χαμηλές περυσινές τιμές του αργού, τις πολύ καλές τιμές εξαγωγών, τα αποθέματα, και φυσικά στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν σε εξέλιξη η αποτίμηση των αποθεμάτων, με πηγές της διοίκησης να μιλούν για εξαιρετική χρόνια, πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, παρ' ότι τα διεθνή περιθώρια διαμορφώθηκαν πέρυσι σε χαμηλότερα επίπεδα κατα 1,5 δολάριο το βαρέλι συγκριτικά με εκείνα του 2015.

Εντούτοις η πολύ καλή πορεία των EBITDA του ομίλου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές που έφτασαν στο 60% της συνολικής παραγωγής, όπως και στην επιτεύξη εξισορρόπησης 50%-50% των προμηθειών από traders και από πετρελαιοπαραγωγούς.

Εκτός των σημαντικών συμφωνιών για προμήθεια αργού και προιόντων με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως η Ιρανική NIOC, η Ρωσική Rosneft, η Ιρακινή SOMO και η Αιγυπτιακή EGPC, στα σκαριά βρίσκεται και η συνεργασία με την Λιβυή. 

Οσο για την παραγωγή, πηγές του ομίλου παραπέμπουν στο ιστορικό ρεκόρ κατά το εννεάμηνο. Τότε, τα διυλιστήρια του ομίλου είχαν σημειώσει αύξηση παραγωγής κατά 19% στα 3,9 εκατ. τόνους, την υψηλότερη επίδοση ιστορικά, αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και καταγράφοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια.

Στο σκέλος των καυσίμων, τα αποτελέσματα του 2016 θα αποτυπώνουν τα γνωστά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, ενώ αναφορά θα γίνεται και στο θέμα της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Εδώ, το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει από ημέρα σε ημέρα την τελική φόρμουλα για τη συνέχιση του διαγωνισμού ή την προκήρυξη νέου. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση αλλαγής των όρων του αρχικού διαγωνισμού, η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στον νέο, θα απαιτήσει έγκριση γενικής συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου