Από το amna.gr
Από τον Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
:
Στην ενέργεια-όπως και στην πολιτική-πρέπει να ξέρεις να μετράς
Απόσπασμα από ομιλία του αρμόδιου για την ενέργεια Υπουργού, την προηγούμενη Τετάρτη 1/2: «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει και έχει πετύχει ήδη το στόχο του 2020 το 20% να παράγεται από ΑΠΕ, είμαστε στο 19% σήμερα» ενώ συνέχισε:«Έχω την εντύπωση ότι και ο στόχος του 2030 που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για 30% ΑΠΕ θα τον έχουμε πετύχει πολλά χρόνια πριν από το 2030».
Η πραγματικότητα: Το ποσοστό των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας ήταν 15,5% στο τέλος του 2015 κ (πηγή: έκθεση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Δεκ. 2016). Είναι ίσως νωρίς για τα στοιχεία του 2016, όμως είναι σε όλους γνωστό ότι καμιά ουσιαστική μεταβολή δεν συνέβη στη χρήση ανανεώσιμων πηγών το 2016 (συνολικά, σε ηλεκτρισμό, θέρμανση/ψύξη και μεταφορές) ώστε το ποσοστό τους να εκτοξευθεί στο 19%. Αυτό που προφανώς έχει συμβεί είναι ότι ο Υπουργός δεν κατανόησε στοιχεία που του παρουσιάστηκαν και θεώρησε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στον ηλεκτρισμό (και μάλιστα χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) είναι το ίδιο με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας. Πρόκειται όμως βέβαια για εντελώς διαφορετικά πράγματα!
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Υπουργός προσυπογράφει στόχο 30% για τις ΑΠΕ για το 2030. Μόνο που ο στόχος αυτός δεν έχει τεθεί από την ΕΕ – η οποία παραμένει στο 27% και δέχεται πιέσεις για αύξηση του- αλλά από τον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη.
Το φυσιολογικό ερώτημα που δημιουργείται στον κάθε πολίτη είναι πώς μπορεί ο αρμόδιος Υπουργός να έχει τόσο λανθασμένη εικόνα –εικονική πραγματικότητα θα τολμούσαμε να πούμε- για την κατάσταση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών και της ενέργειας γενικότερα; Εκτός κι αν ο υπουργός γνωρίζει την πραγματικότητα, αλλά προτιμά να χαϊδεύει τ’ αυτιά του ακροατηρίου του παρουσιάζοντας μια άλλη, ανύπαρκτη, ακολουθώντας την προσφιλή ταχτική της κυβέρνησης του.
Πιο ανησυχητικό βέβαια κι από την στρεβλή αντίληψη των σημερινών δεδομένων είναι η τελείως λανθασμένη εικόνα για τις προοπτικές προς το 2030. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τους ρυθμούς του 2015 –και το 2016 δεν αναμένεται να έχει αλλάξει κάτι δραματικά- τότε δεν πρόκειται να φτάσει τους στόχους του 2020. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος η συμμετοχή των ΑΠΕ το 2015 αυξήθηκε μόλις κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες όταν την προηγούμενη δεκαετία η μέση ετήσια μεταβολή ήταν 0,83 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή τετραπλάσια! Και βέβαια με αυτά τα δεδομένα η αναφορά στους στόχους του 2030 μόνο θυμηδία προκαλεί.
Δυστυχώς ούτε και το Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση από τη γενικότερη εικόνα ερασιτεχνισμού που διακρίνει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι ελπίδες να επιτευχθούν οι στόχοι σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό τομέα είναι μηδαμινές όσο αυτοί κυβερνούν τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου