Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ποσότητες 340 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου "κρύβει" η ανατολική Μεσόγειος - Τεράστιες οι επενδυτικές ευκαιρίες

Από το worldenergynews.gr
Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να καλύψουν την ενεργειακή ζήτηση ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς εκτιμώνται στο ύψος ρεκόρ των 340 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της αμερικανικής Γεωολογικής Επιθεώρησης, στην οποία σημειώνεται ότι ο όγκος του φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερος από τα αποθέματα του φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο τεράστιος όγκος του φυσικού αερίου βρίσκεται σε..
όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, από την Κύπρο μέχρι το Λίβανο και την Αίγυπτο και στο υπέδαφος της μπορεί να βρίσκονται ακόμη μεγαλύτερα αποθέματα. 

Τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα έχουν μπει στο στόχαστρο όλο και περισσότερων και ισχυρότερων ενεργειακών εταιρειών, εκείνο ωστόσο που δημιουργεί προβλήματα είναι η διαχείριση των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των κρατών της περιοχής. 

Χαρακτηριστικό είναι, ότι η Eni (Ιταλία) και η Exxon (ΗΠΑ) είναι ανάμεσα στις εταιρίες που διαβλέπουν μεγάλο κέρδος από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Λιβάνου. 

Ωστόσο, εξαιτίας των προβλημάτων του Λιβάνου με το Ισραήλ, ο διαγωνισμός έχει μεγάλες καθυστερήσεις από το 2013. 

Στην Αίγυπτο, η μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου της Royal Dutch Shell έχει σταματήσει, ενώ στο Ισραήλ η ξένη εταιρεία Noble Energy αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξαγωγή φυσικού αερίου.

Παρόλα τα προβλήματα στα κράτη της ανατολικής Μεσογείου, τα ενεργειακά κοιτάσματα είναι τεράστια και οι εταιρείες-κολοσσοί δεν θα τα αφήσουν ανεκμετάλλευτα.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιταλική Eni SpA ανακάλυψε το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο και στη συνέχεια η BP -που ήδη είχε δραστηριότητα στρην περιοχή- εξαγόρασε από την Eni τον Νοέμβριο το 10% του κοιτάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου