Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΠΕ: Στόχος το top 20 των διεθνών διυλιστηρίων

Από το newmoney.gr
Την ένταξη των ΕΛΠΕ στην κορυφαία διεθνή ομάδα των διυλιστηρίων -στο 25% που δεν διατρέχει κινδύνους επιβίωσης σε μια αγορά πολύ δύσκολη για τον κλάδο λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών πετρελαίου που οδήγησε σε κλείσιμο περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά διυλιστήρια- προωθεί ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, όπως επισήμανε σε ομιλία του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του, καθηγητής Στάθης Τσοτσορός, κεντρικός ομιλητής του 13ου «Αριστοτέλη», του συνεδρίου μάνατζμεντ της ΕΕΔΕ με θέμα «Greek Possible: Το Μάνατζμεντ της Ανάπτυξης και της Επιτυχίας των Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Παγκόσμια Οικονομία».

Ο κ. Τσοτσορός τόνισε ότι σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και με το πρόσθετο υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος από τις μεγάλες επενδύσεις των 3 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, τα ΕΛΠΕ θα εμφανίσουν το...
2016 λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) άνω των 700 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση κατά 30% των περιθωρίων κέρδους, ενώ βελτιωμένα θα είναι και τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου. Παράλληλα αναφέρθηκε στις πολλαπλές πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο (το 65%-70% του κύκλου εργασιών αφορά το business unit των πετρελαϊκών) λόγω της διεθνούς πολιτικής αβεβαιότητας, του ενεργειακού μετασχηματισμού και της κατεύθυνσης προς τη μεταπετρελαϊκή εποχή, ύστερα και από τις αποφάσεις που ελήφθησαν διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια μέσω συνεργασιών με εταιρείες περιφερειακών αγορών, όπως αυτή του Ιράν, με τη ρωσική Rosneft, το Ιράκ, ενώ έχουμε προσεγγίσει την Αίγυπτο και πιθανώς να υπάρξει συνεργασία και με τη Λιβύη. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αυτές που επιβάλλει η διεθνής αγορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου.

Για συνέχιση της ισχυρής κερδοφορίας και το 2016, με τα καθαρά κέρδη προ εισφορών (EBIDTA) να ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια, έκανε λόγο και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Γρηγόρης Στεργιούλης μιλώντας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του Capital Link.

Αναφερόμενος στον όμιλο, υπογράμμισε τον στόχο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο το ενεργειακό φάσμα, ξεκινώντας από τη διασφάλιση ανταγωνιστικής παρουσίας στον τομέα της διύλισης, αλλά την αξιοποίηση των ευκαιριών στους τομείς της έρευνας υδρογονανθράκων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κατά τη συμμετοχή του σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο ενεργειακός τομέας: Τάσεις, Ανάπτυξη & Προοπτικές», ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ τόνισε ότι διανοίγονται ευνοϊκές προοπτικές προκειμένου να καταστεί η χώρα μας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος στρατηγικής σημασίας με κεντρικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι θα πρέπει:

● Να δοθεί βαρύτητα στην ασφάλεια και να υπάρξει διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

● Να γίνει τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και βελτίωση της τεχνογνωσίας.

● Να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

● Να περιοριστεί η χρήση στερεών καυσίμων και να προχωρήσει ο ενεργειακός μετασχηματισμός.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο για τον όμιλο η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, είτε μεμονωμένα, είτε σε συνεργασία με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου. Οπως είπε, η ΕΛΠΕ -σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα με τις Total και Edison- ανακηρύχθηκε πρόσφατα «επιλεγείς αιτών» για τη Θαλάσσια Περιοχή 2 δυτικά της Κέρκυρας, ενώ αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη για την υπό παραχώρηση Περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, καθώς και για τις χερσαίες περιοχές Αρτας - Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου.

Ποιος είναι ο στόχος του ομίλου μετά και την πρόσφατη κατοχύρωση στην ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες τριών νέων φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων;

Στόχος των ΕΛΠΕ είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και η προσθήκη νέων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο της διαφοροποίησης, τα ΕΛΠΕ διαθέτουν παρουσία σε ηλεκτρική ενέργεια, υγροποιημένο (LNG) και φυσικό αέριο, ενώ στον κλάδο των ΑΠΕ διαθέτει χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Αναδημοσίευση από την ειδική έκδοση Business Stories του Πρώτου Θέματος (1η Ιανουαρίου 2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου