Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΠΕ : Πάνω από 700 εκατ ευρώ τα EBITDA του 2016 - ιστορικό ρεκόρ παραγωγής

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε
Από το energypress.gr
Κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει για το 2016 ο όμιλος των ΕΛΠΕ, σε συνδυασμό με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής.

Αν και την περίοδο αυτή ο όμιλος κοστολογεί ακόμη τα αποθέματά του, προκειμένου να καταλήξει με ασφάλεια στο τελικό νούμερο κερδοφορίας, όλα συνηγορούν στο ότι τα λειτουργικά κέρδη θα κλείσουν σε επίπεδα άνω των 700 εκατ. ευρώ, παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια και τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια αγορά.

Σαφέστερη εικόνα θα έχει η διοίκηση του ομίλου μέσα στο..
επόμενο δεκαήμερο, οπότε και θα έχει τελειώσει η αποτίμηση στα αποθέματα, ωστόσο η πρόβλεψη μιλά για εξαιρετική χρόνια, καλύτερη ίσως από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με κύκλους των ΕΛΠΕ, οι επιδόσεις αποδίδονται αφενός στην αυξημένη εξωστρέφεια, καθώς οι εξαγωγές φτάνουν ήδη στο 60% της συνολικής παραγωγής, αφετέρου στην εξισορρόπηση 50%-50% των προμηθειών από traders και από πετρελαιοπαραγωγούς.

Εκτός των σημαντικών συμφωνιών για προμήθεια αργού και προιόντων με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως η Ιρανική NIOC, η Ρωσική Rosneft, η Ιρακινή SOMO και η Αιγυπτιακή EGPC, σύντομα θα ξεκινήσει η συνεργασία και με την Λιβυή. Οσο για την 

Οσο για την παραγωγή, πηγές του ομίλου παραπέμπουν στο ιστορικό ρεκόρ κατά το εννεάμηνο. Τότε, τα διυλιστήρια του Ομίλου είχαν σημειώσει αύξηση παραγωγής κατά 19% στα 3,9 εκατ. τόνους, την υψηλότερη επίδοση ιστορικά, αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και καταγράφοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια.

Στο σκέλος των καυσίμων, τα αποτελέσματα θα αποτυπώνουν τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς, ενώ στο θέμα ΔΕΣΦΑ οποιαδήποτε λύση αποφασίσει το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να περάσει από νέα γενική συνέλευση.

Εδώ και καιρό πάντως η διοίκηση των ΕΛΠΕ φαίρεται να έχει αλλάξει στρατηγική στο κεφάλαιο ΔΕΣΦΑ. Εκτιμά ότι είναι τέτοιες οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη, ώστε στη μάχη για τα μερίδια της αγοράς ενέργειας τα επόμενα χρόνια, ένα περιουσιακό στοιχείο σαν τον ΔΕΣΦΑ δίνει προβάδισμα σε όποιον το κατέχει. Την άποψη αυτή υποστηρίζει σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από την διοίκηση των ΕΛΠΕ, και η πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση, του βασικού δηλαδή μετόχου των ΕΛΠΕ, ο οποίος και ελέγχει ποσοστό 45,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου