Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η Saudi Aramco διαφυλάσσει το επτασφράγιστο μυστικό των αποθεμάτων πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Saudi Aramco
Από το energypress.gr
Όπως έγινε γνωστό φέτος, η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για ένα ποσοστό 5% της κρατικής πετρελαϊκής, Saudi Aramco, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη πρακτική διεθνώς, οι Σαουδάραβες δεν σκοπεύουν να προσφέρουν στους υποψήφιους επενδυτές στοιχεία σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου που διαχειρίζεται η Aramco, ώστε να ξέρουν τι ακριβώς «αγοράζουν».

Απεναντίας, το Ριάντ σκοπεύει να αποκλείσει τα αποθέματα από τη συζήτηση και να αποτιμήσει την εταιρεία με βάση τις οικονομικές επιστροφές σε βάθος χρόνου από την παραγωγή της. Όπως επισημαίνει το Petroleum Intelligence Weekly, η στάση αυτή ..
προβλέπεται να μειώσει την αξία της Aramco, αλλά θα επιτρέψει στο βασίλειο να διαφυλάξει ένα επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο έχει καταφέρει να κρατήσει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ως επίσημη δικαιολογία προβάλλεται το γεγονός ότι τα αποθέματα αποτελούν υπόθεση του κράτους και η Aramco ως διαχειρίστριά τους δεν έχει το δικαίωμα να τα δημοσιεύσει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ξένες πετρελαϊκές, οι οίκοι εμπορίας και οι διάφοροι επενδυτές καταφεύγουν εδώ και χρόνια σε ένα σωρό «τρικ» προκειμένου να εξακριβώσουν τα αποθέματα και τις παραγωγικές δυνατότητες της Σαουδικής Αραβίας. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν φωτογραφίες από δορυφόρους και διάφορες άλλες τεχνολογίες, όπως και τη συλλογή πληροφοριών.

Ο ακριβής αριθμός για τα αποθέματα είναι άγνωστος, αν και όλοι συμφωνούν πως είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ίδια την Aramco, στο υπέδαφος της χώρας υπάρχουν αποδεδειγμένα αποθέματα 261 δις. βαρελιών.

Με βάση αυτόν τον αριθμό, η αποτίμηση του 100% της Aramco αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 2 τρισεκατομμυριών δολαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι το 5% της δημόσιας προσφοράς μπορεί να φτάσει τα 100 δις. δολάρια, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Στην πράξη προβλέπεται να είναι χαμηλότερο λόγω της μυστικοπάθειας του Ριάντ και πλέον η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον να δει πόσο ψηλά θα φτάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου