Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

155 χρόνια ιστορίας του "μαύρου χρυσού" σε ένα διάγραμμα

Από το reporter.gr
Οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ – Αποτελεί έκπληξη η μεταβλητότητα στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια ή όχι;
Από τα τέλη του 2014 και μετά, το πετρέλαιο έχει αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος στις αγορές.

Πιο πρόσφατα, μετά από δύο χρόνια ύφεσης των τιμών, ο ΟΠΕΚ στο πλαίσιο της συνεδρίασης του στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, συμφώνησε να περιορίσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στην προσπάθεια του να τερματίσει την παγκόσμια υπερπροσφορά. Πολλοί παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας,  συμφώνησαν τον Δεκέμβριο  να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 560.000 βαρέλια την ημέρα (ελαφρώς κάτω από την αρχική πρόταση των 600.000).

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν..
σημαντικά και βρίσκονται τώρα σε επίπεδα περίπου 18% υψηλότερα από την προηγούμενη ανακοίνωση του Νοεμβρίου. Το συμβόλαιο αργού διαπραγματεύεται πλέον στα 52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ στα 54.

Μια ερευνητική ομάδα από την  Goldman Sachs  έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της ότι προβλέπει οι τιμές του αργού πετρελαίου που έχει δώσει το Brent  να κορυφώνονται στα $59 ανά βαρέλι κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς θα εφαρμόζονται περικοπές. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, «το οποίο θα πρέπει να στρέψει την αγορά σε ύφεση μέχρι το καλοκαίρι."  Οι ίδιοι  προσέθεσαν ότι το "κλειδί" που πρέπει να παρακολουθούν θα είναι οι ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ καθώς και το αν οι χώρες που δεν είναι μέλη θα ακολουθήσουν τα όσα έχουν υποσχεθεί ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια δεν αποτελεί έκπληξη. Η ομάδα Goldman παρουσίασε επίσης ένα διάγραμμα που δείχνει την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία 150 χρόνια  (σε δολάρια των ΗΠΑ το 2014) σε συνάρτηση με συναφή ιστορικά γεγονότα.

Για παράδειγμα, η αύξηση των τιμών το 1895 μετά από μια επιδημία χολέρας, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής στο Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ρεκόρ χαμηλής παραγωγής πραγματοποιήθηκε  το 1931 όποτε και η ζήτηση είχε πέσει κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου