Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Κατευθείαν στην εκμετάλλευση μπαίνει το κοίτασμα του Κατακόλου – Έγινε μετατροπή της άδειας

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το energypress.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress , δόθηκε από το υπουργείο Ενέργειας το πράσινο φως, ώστε η άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, η οποία είχε δοθεί στην Energean Oil & Gas, να μετατραπεί σε άδεια εκμετάλλευσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα υποβάλει πλάνο εκμετάλλευσης, ώστε  μέσα στο 2017 να ξεκινήσει η άντληση πετρελαίου.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για..
το τρίτο κοίτασμα, μετά τον Πρίνο και τη Νότια Καβάλα, που θα είναι ενεργό στην Ελλαδα. Και τα τρία εκμεταλλεύεται η ίδια εταιρεία, ή Energean Oil.

Οι προοπτικές του Κατάκολου

Παρότι σχετικά μικρό, η σημασία του συγκεκριμένου κοιτάσματος, το οποίο είναι βεβαιωμένο ήδη από το 1981, είναι ανιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός του, καθώς σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς πετρελαίου, με την εκμετάλλευσή του θα αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει αξιόλογη παραγωγή υδρογονανθράκων από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου εκμετάλλευσης που έχει εκπονήσει η εταιρεία, προβλέπεται η πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, από θέση δίπλα από τον χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου στην περιοχή του Κατακόλου.

Η γεώτρηση, αφού  φτάσει σε βάθος περίπου 500 μέτρων στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί πλάγια και θα εισέλθει στο διαπιστωμένο κοίτασμα σε βάθος 2.600μ και σε απόσταση 3,5 χλμ. από την ακτή, χωρίς να έλθει σε επαφή με τον βυθό και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πρόκειται για μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα η Energean, τόσο στο κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας, όσο και στην περιοχή Magawish της Αιγύπτου, μόλις δύο χιλιόμετρα πίσω από το πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο El Gouna.

Από την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι θα  προκύψουν 60 έως 70 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ, με άξονα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αναμένεται να απασχοληθεί έμμεσα τριπλάσιος αριθμός.

 Η πλήρης ανάπτυξης του κοιτάσματος συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 60 - 65 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου