Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

«Μάχη» πετρελαϊκών κολοσσών σε διαγωνισμό έρευνας υδρογονανθράκων στο Μεξικό

Απο το bankingnews.gr
Στον διαγωνισμό θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας του κοιτάσματος Trion και 10 ακόμη «οικοπέδων» βαθέων υδάτων

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου εκδήλωσαν ενδιαφέρον να διεκδικήσουν τα δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες στον Κόλπο του Μεξικό, στους διαγωνισμούς που θα πραγματοποιήσει το Μεξικό στις 5 Δεκεμβρίου 2016.

Ένας από τους υποψηφίους είναι ο αμερικανικός κολοσσός Chevron, ο οποίος θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με την κρατική μεξικανική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos Mexicanos (Pemex) και την ιαπωνική Inpex Corp.
Η γαλλική Total θα συμμετάσχει σε..
δύο κοινοπραξίες.
Στη μία μαζί με τον βρετανικό κολοσσό BP και τη νορβηγική Statoil.

Στην δεύτερη μαζί με τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil.

Η ιταλική Eni θα συμμετάσχει επίσης σε κοινοπραξία με την ρωσική Lukoil.
Ο ολλανδοβρετανικός κολοσσός Shell θα συμματάσχει σε κοινοπραξία με την αμερικανική Anadarko Petroleum.

Η κρατική μαλαισιανή Petroliam Nasional Bhd (Petronas) θα συμμετάσχει με την νεοϊδρυθείσα μεξικανική Sierra Oil & Gas, η οποία υποστηρίζεται οικονομικά από τα αμερικανικά επενδυτικά fund Riverstone Holdings και BlackRock Inc.

Σε κοινοπραξία θα συμμετάσχουν επίσης η αμερικανική Murphy Oil και η βρετανική Ophir Energy. 
Μεμονωμένα θα συμμετάσχουν η αγγλοαυστραλιανή BHP Billiton και η κινεζική China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).

Στον διαγωνισμό θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας του κοιτάσματος Trion και 10 ακόμη «οικοπέδων» βαθέων υδάτων της μεξικανικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υδρογονανθράκων του Μεξικού.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Hector Moreira εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «προσελκύσαμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, που διαθέτουν τις επενδυτικές δυνατότητες και την τεχνολογία έρευνας σε βαθιά νερά -όπου βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των εθνικών μας αποθεμάτων υδρογονανθράκων- για την ανάπτυξη των πόρων αυτών».

Η μεξικανική κυβέρνηση έκανε μια σειρά από αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, προκειμένου να προσελκύσει εταίρους για την από κοινού με την Pemex ανάπτυξη του κοιτάσματος Trion, παραχωρώντας στον ή στους ιδιώτες επενδυτές το 60% των δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι συνέργειες αυτές θα είναι σωτήριες για την Pemexη οποία βαρύνεται με χρέη ύψους 100 δισ. δολαρίων και μια διαρκή πτώση της παραγωγής τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ μετά από 76 χρόνια έχασε το 2014 το μονοπωλιακό δικαίωμα της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου