Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΠΕ: Δεν ευθυνόμαστε για τη δυσοσμία στον Εύοσμο

Από το energypress.gr
Τη διαβεβαίωση ότι οι δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη δεν προκαλούν το ανεξήγητο φαινόμενο της έντονης δυσοσμίας που ταλαιπωρεί, εδώ και πολλά χρόνια, τους κατοίκους στο Ελευθέριο Κορδελιό και στον Εύοσμο, έδωσαν εκπρόσωποι της εταιρίας, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

"Δεν είμαστε εμείς μέρος του προβλήματος, θέλουμε όμως να γίνουμε μέρος της λύσης του", είπε ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου Γιάννης Κορωναίος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους φορέων και σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι συμμετείχαν σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου", που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.

Ο κ. Κορωναίος, επισήμανε ότι..
οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι επιστήμονες, ακόμα και κάτοικοι της περιοχής, όποτε θελήσουν μπορούν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις των διϋλιστηρίων για να διαπιστώσουν ότι τα ΕΛΠΕ δεν ευθύνονται για το φαινόμενο της δυσοσμίας. Έκανε επίσης γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι εδώ και ένα περίπου μήνα (από τις 4 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου) η πετρελαϊκή βιομηχανία διέκοψε κάθε παραγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να συντηρηθούν οι μονάδες παραγωγής, η δυσοσμία στην ατμόσφαιρα παραμένει. "Φέτος, όπως γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια όλες οι μονάδες μπήκαν σε συντήρηση. Όμως το πρόβλημα της δυσοσμίας παραμένει" είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κορωναίος.

Εξάλλου, ο διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Αντώτσιος, παρουσίασε τις μετρήσεις από τον σταθμό παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, που λειτουργεί μέσα στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι ατμοσφαιρικοί ρύποι βρίσκονται πολύ κάτω από τα επιτρεπτά όρια.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή, αλλά και από μεμονωμένους κατοίκους (με διαβήματα στις αρμόδιες αρχές, καταγγελίες στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, κ.α) προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή που προκαλεί τα συνεχόμενα φαινόμενα δυσοσμίας (κυρίως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες), ενώ έκανε γνωστό ότι ο δήμος ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρία να πραγματοποιήσει μετρήσεις στην περιοχή για να δοθεί λύση στο ανεξήγητο, μέχρι σήμερα, φαινόμενο δυσοσμίας.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, υποσχέθηκε ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 οι υπηρεσίες της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι σε θέση να γνωρίζουν από πού προέρχεται η δυσοσμία και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες, με την παρουσίαση του συγκεκριμένου σχεδίου για τη μέτρηση των θειούχων ενώσεων στην ατμόσφαιρα.

Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινή Σαμαρά, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, για να ξεκινήσει η έρευνα για την ταυτοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων χημικών ενώσεων που ευθύνονται για τη δυσοσμία.

Η κ. Σαμαρά, αλλά και ο συνάδελφός της, καθηγητής - σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Κώστας Νικολάου, μιλώντας στην εκδήλωση έκαναν γνωστό ότι η διαδικασία για την εξήγηση του φαινομένου που ταλανίζει τους κατοίκους στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου προβλέπει τη συλλογή δειγμάτων και την ανάλυσή τους στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και υπογράμμισαν ότι τέτοιες μετρήσεις θα γίνουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Τις χαρακτήρισαν πολύ δύσκολες μετρήσεις, με δεδομένο ότι οι οσμές δεν συγκαταλέγονται στους "γνωστούς" ατμοσφαιρικούς ρύπους που εξετάζονται από τους 7 σταθμούς μέτρησης που βρίσκονται εγκατεστημένοι στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου