Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Είσοδος της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς εξασφάλισε το πολυπόθητο οικόπεδο 10

Από το energypress.gr
Σε νέα τροχιά ανάπτυξης εισέρχεται η κυπριακή ΑΟΖ, καθώς την είσοδό της θα κάνει η κοινοπραξία των Exxon Mobil – Qatar Petroleum μέσω του υποσχόμενου οικοπέδου 10, όπως προέκυψε από τον γ' αδειοδοτικό γύρο, τις προτάσεις του οποίου αξιολόγησε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η κοινοπραξία της Exxon θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το υπουργείο για κατάληξη εντός μερικών εβδομάδων σε συμφωνία για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης του οικοπέδου «10». Για το οικόπεδο «8» προτιμητέος αιτητής κρίθηκε η Ιταλική ΕΝΙ που διαθέτει ήδη τα δικαιώματα και για τα τεμάχια 2,3 και 9 από τον β’ Γύρο Αδειοδότησης, ενώ το τεμάχιο ..
«6» ανατίθεται στην κοινοπραξία των ΕΝΙ-Total, βάσει των πληροφοριών.
Αυτό προκύπτει από την συνεδρίαση πριν λίγο του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη και της υπουργικής επιτροπής Υδροφονανθράκων, που αποτελεί ουσιαστικά και την ομόφωνη εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθάκων αλλά και των γάλλων συμβούλων του κράτους, της γαλλικής BEICIP.
Το πιο πολυπόθητο οικόπεδο ήταν το «10», για το οποίο ανταγωνίστηκαν τρεις πλευρές: Οι Exxon Mobil – Qatar Petroleum, η ΕΝΙ – Total και η Νορβηγική Statoil.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος", η πρόταση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum περιείχε στοιχεία που της έδωσαν ελαφρά πιο ψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και την φόρμουλα αξιολόγησης. Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό Ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

Σημαντικό γεγονός, σύμφωνα με τον "Φ", είναι και η ανάθεση του «6» σε μια επίσης πολύ ισχυρή κοινοπραξία, αυτή της ΕΝΙ-Total. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί με επαρκείς σεισμογραφικές έρευνες και η περιοχή αυτή, στην οποία έχουν γίνει μόνο κατ’ αρχή σεισμογραφικές έρευνες, αλλά και λόγω του ότι για μέρος του τεμαχίου προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου