Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Ομόφωνη Πρόταση για τα «Οικόπεδα» 6, 8 και 10 στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου

Από το energia.gr
Με ομόφωνη απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων – Γεωπολιτικών Θεμάτων, θα πάει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, για τις προτάσεις των επιλεγέντων για τελική διαπραγμάτευση και ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης των τεμαχίων 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Υπουργική Επιτροπή Υδρογονανθράκων - Γεωπολιτικών Θεμάτων συνήλθε και ενημερώθηκε από τον κ.  Λακκοτρύπη, για τις εισηγήσεις του σε σχέση και με την Έκθεση Αξιολόγησης που ετοίμασε η υπηρεσιακή Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι..
η εισήγηση του υπουργού Ενέργειας, που βασίζεται στις αξιολογήσεις και τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του Γ' Γύρου Αδειοδότησης, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την υπουργική Επιτροπή. Έτσι αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ομόφωνη είναι και η Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, ενώ οι βαθμολογίες που δόθηκαν, ενδεχομένως για πρώτη φορά στους μέχρι τώρα τρεις γύρους αδειοδοτήσεων, συμπίπτουν σχεδόν σε απόλυτο βαθμό με τις ανάλογες που γίνονται από τους συμβούλους-εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ενέργειας, την BEICIP-Franlab.

Να σημειωθεί ότι η Υπουργική Επιτροπή Υδρογονανθράκων - Γεωπολιτικών Θεμάτων, που συστάθηκε προ τριετίας με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, απαρτίζεται από τέσσερις υπουργούς και συγκεκριμένα από τους υπουργούς Εξωτερικών (πρόεδρος), Ενέργειας, Άμυνας και Μεταφορών.

Για το τεμάχιο 6, τα πράγματα φαίνεται να είναι ξεκάθαρα, αφού πρόταση υπέβαλε η κοινοπραξία των ΕΝΙ–ΤΟΤΑL. Το τεμάχιο 8, διεκδικεί η ΕΝΙ και η κοινοπραξία Capricorn Oil - Delek Drilling - Avner Oil.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τεμάχιο 10, όπου τα δικαιώματα διεκδικούν δύο κοινοπραξίες και μία εταιρεία, που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας αφρόκρεμας του τομέα των υδρογονανθράκων και ταυτόχρονα η συνεργασία με αυτές έχει εξαιρετική γεωπολιτική σημασία -πρόκειται για τις ExxonMobil με Qatar Petroleum, τις ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ και την Statoil.

Αμέσως μετά τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, αναμένεται να ακολουθήσουν συναντήσεις του υπουργού Ενέργειας με εκπροσώπους όλων των διεκδικητών, για να τους ανακοινωθούν και αναλυθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου