Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ζήτημα ύψιστης σημασίας για την ΚΔ προκύπτει στα ενεργειακά

Από το sigmalive.com
Ως ένα θέμα ύψιστης σημασίας για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζει η ΕΥΚ (Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου) το ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με το θέμα των νομικών συμβούλων. Διασκεδάζει τις ανησυχίες ο Διευθυντής της, τονίζοντας ότι το θέμα είναι υπό έλεγχο και πως αναμένεται εκδίκαση σχετικής απόφασης.

Σαφής και λακωνικός ήταν σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο SigmaLive ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΚ Πάνος Κελάμης, ο  οποίος είπε πως το θέμα που προέκυψε είναι ύψιστης σημασίας για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι η Εταιρεία ευελπιστεί ότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών θα εκδικάσει την απόφαση.

Έχουμε ήδη παρουσιάσει στην..
Αρχή τις σκέψεις μας, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για θέμα με ύψιστο συμφέρον για την Κύπρο.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα έγκαιρα, δεδομένου και του γεγονότος ότι τον Γενάρη αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις των εταιρειών για τον Γ’ γύρο αδειοδότησης, ο κ. Κελάμης διαβεβαίωσε μέσω της ιστοσελίδας μας ότι η συνεργασία της ΕΥΚ με τις υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και την κυβέρνηση είναι άριστες και πως υπάρχει η τεχνική γνώση και το τεχνικό υπόβαθρο «για να καλύψουμε οποιοδήποτε ζήτημα ακόμη και νομικό».

Στο ψυγείο το ζήτημα νομικών συμβουλών

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή σύμφωνα με απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών (ΑΑΠ), διαγωνισμός CHC/02/2016, που αφορά εξασφάλιση υπηρεσιών για νομικές συμβουλές σε θέματα υδρογονανθράκων, «μπήκε στο ψυγείο».

Ειδικότερα, η ΑΑΠ αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες όπως αποδεχτεί το αίτημα της DLA PIPER UK LLP για αναστολή του δικαιώματος της ΕΥΚ για σύναψη συμβολαίου με την CMS CAMERON MCKENNA LLP, η οποία επιλέχθηκε ανάμεσα στους προσφοροδότες για τις συγκεκριμένες νομικές υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει, η ΕΥΚ και κατά συνέπεια η Κύπρος ως χώρα, αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρότατο πρόβλημα, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο και κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς μένει εκτεθειμένη, όσον αφορά στη νομική κάλυψη που χρειάζεται για να χειριστεί θέματα που χαρακτηρίζονται πολύ ευαίσθητα κι εθνικής σημασίας.

Η θέση της DLA

Σε επικοινωνία που είχε ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση της DLA,  Αυγουστίνος Τσάρκατζιης, από το γραφείο του Χρίστου Πατσαλίδη, αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα μας, "η EYK δεν μένει εκτεθειμένη όσον αφορά στη νομική κάλυψη που χρειάζεται για να χειριστεί θέματα που χαρακτηρίζονται πολύ ευαίσθητα κι εθνικής σημασίας καθότι ήδη οι ανάγκες της καλύπτονται με συμβόλαιο που έχει με την DLA για παροχή εξειδικευμένων νομικών συμβουλών σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η DLA ήδη δήλωσε τη προθυμία της με το υπάρχον συμβόλαιο να καλύψει τις ανάγκες της ΕΥΚ μέχρι να αποφασίσει η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών επί τις προσφυγής της DLA".

Σημειώνεται ότι με επιστολή των δικηγόρων της DLA προς την Αναθεωρητική Αρχή και με κινητοποίηση προς την ΕΥΚ δηλώθηκε η προθυμία της DLA να καλύψει τις ανάγκες της ΕΥΚ με βάση το υφιστάμενο συμβόλαιο μέχρι να αποφασίσει η Αρχή επί της προσφυγής της DLA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου