Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Κοιτάσματα που μεταμορφώνουν την Ελλάδα από «Κακομοιράτο» σε πάμπλουτο «Εμιράτο»!


Από το kostasxan.blogspot.gr
Βάση διαφόρων ανακοινώσεων, δηλώσεων και στοιχείων, αναφέρουμε περιληπτικά:

Η Θαλάσσια Ζώνη Υδρογονανθράκων Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, μέχρι στα νότια της Μεγίστης
Τα «χρυσά» σημεία φυσικού αερίου Κρήτης – Γαύδου – Το ξεχασμένο νησάκι μας
επεκτείνει βαθιά μέσα στο Λιβυκό Πέλαγος την Ελλαδική ΑΟΖ

1 Στα ΝΔ, Ν και ΝΑ Κρήτης υπάρχουν 3,5 τρισεκατομμύρια m3 Φυσικού Αερίου τουλάχιστον, που ισοδυναμούν ενεργειακά με 20 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου,με μια ολόκληρη δηλαδή «Αλάσκα», όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, επικαλούμενος δεδομένα ερευνών των Γεωλογικών Υπηρεσιών ΗΠΑ και Γαλλίας!
Τα συνολικά αυτά κοιτάσματα απλώνονται σε τέσσερις περιοχές
:
Α. Η πρώτη είναι νοτιοδυτικά της Γαύδου και γειτνιάζει με την ΑΟΖ της Λιβύης, η οποία και την διεκδίκησε στο παρελθόν παρανόμως με έκδοση προκλητικών χαρτών παραχωρήσεων!
Β. Η δεύτερη νότια της Γαύδου, του Φραγκοκάστελου και Πλακιά.
Γ. Η τρίτη νότια του κόλπου Μεσσαράς.
Δ. Και η τέταρτη νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, στο ελληνικό κομμάτι της «Λεκάνης του Ηρόδοτου», δίπλα στην οποία, από την κάτω μεριά της Αιγύπτου, σε απόσταση αναπνοής και οπτικής επαφής από τη μεθόριο της ΑΟΖ μας, εργάζονται ήδη η EXXON-MOBIL, η STATOIL, η BPκαι η SHELL! Εδώ, στο ελληνικό κομμάτι της Λεκάνης, εκτιμάται πλέον ότι ίσως και να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις αρχικώς υπολογισθείσες!



Αυθεντικός Χάρτης της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) εκδόσεως Μαΐου 2010 για κοιτάσματα στον Κώνο του Νείλου (Δέλτα) στην Ανατολική Μεσόγειο, επάνω στον οποίο το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ έκανε προβολή των ΑΟΖ με κίτρινες γραμμές! Το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του, καθώς τμήματα της Ελλαδικής και Κυπριακής ΑΟΖ συμπεριλαμβάνονται στις χρυσοφόρες περιοχές, που χωρίζονται σε 4 ζώνες από κάτω προς τα επάνω:
α. Ζώνη Νείλου (χερσαία και θαλάσσια) με χρώμα πορτοκαλί
β. Ζώνη Κώνου του Νείλου (θαλάσσια) με το υπόλοιπο γαλάζιο χρώμα
γ. Ζώνη Μεσογειακής Ράχης εντός των ΑΟΖ Ελλάδας (με τμήμα της Λεκάνης του Ηροδότου) και Κύπρου, με λευκό χρώμα
δ. Ζώνη Θαλάσσιου Όρους Ερατοσθένη, στην Κυπριακή ΑΟΖ με φουξ χρώμα

Σημειώνουμε πως στη σχετική δημοσίευση του USGS παρατίθενται ποσοτικά στοιχεία για την γαλάζια συνολικά ζώνη, όχι όμως και για την λευκή και φούξια, που όλως τυχαίως είναι ελληνικές…
Στην δε γαλάζια, κυρίως αιγυπτιακή ζώνη, εκτιμάται από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ πως υπάρχουν 1,8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, 223 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου (δηλαδή 7,8 τρισ. κυβικά μέτρα) και 6 δισ. βαρέλια υγρών φυσικού αερίου (NGL)!
Παρόμοιες ποσότητες τηρουμένων των αναλογιών, πρέπει να υπάρχουν και στις δικές μας ζώνες, τη λευκή και φουξ, που και οι δυο μαζί είναι σε μέγεθος όσο η μισή γειτονική γαλάζια! Αλλά οι Αμερικάνοι δεν δημοσιεύουν τα στοιχεία για εκεί…

Οι κόκκινες κουκίδες είναι τα 126 εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που έχουν αποδώσει οι γεωτρήσεις των Αιγυπτίων μέσω ξένων εταιρειών! Ενώ οι πράσινες κουκίδες είναι εντοπισμένα κοιτάσματα πετρελαίου.
(Σε άλλο χάρτη και έρευνά της η USGS εκτιμά ότι και στη Λεκάνης της Λεβαντίνης που συνορεύει με την Ανατολική Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν 1,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισ. κυβικά πόδια (δηλαδή 4,3 τρισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου! Θυμίζουμε ότι το περίφημο Κυπριακό «Οικόπεδο 12» με το πλούσιο κοίτασμα «Αφροδίτη», εφάπτεται στην λεκάνη αυτή, όπου βρίσκονται τα ισραηλινά κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και Ταμάρ»…
Σήμερα που η τιμή φυσικού αερίου ανά MMBTU (1 εκατομμύριο BTU) ή σχεδόν ανά GJ (1γιγα-τζάουλ) έχει πέσει πάρα πολύ, σε κάτι λιγότερο από 3 δολάρια, σημαίνει ότι η αξία αυτού του ελληνικού κοιτάσματος είναι περίπου 367 δισ. δολάρια ή 294 δισ. ευρώ! Δηλαδή 14 δισ. περισσότερα από το Χρέος, που είναι 280 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Δελτίο Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών στις 31-3-2012)!
(1000 ft3 φυσικού αερίου ≈ 1 MMBtu ≈ 1 GJ) (1m3 = 0,0353 MMBTU) (1 USD=0,80 EUR)

ΡΩΣΙΚΗ ΤΙΜΗ. Σημειώνεται για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη αλλά και τα οφέλη, ότι σήμερα εισάγουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με 10 δολάρια/GJ… (Εάν υπολογίσουμε με αυτή την τιμή το εν λόγω κοίτασμά μας, τότε θα άξιζε 1,2 τρισ. δολάρια ή 960 δισ. ευρώ…) Που σημαίνει, ότι μόνο η μελλοντική αντικατάσταση του ακριβού ρωσικού Φυσικού Αερίου, με το φθηνότερο ελληνικό, θα μας δώσει μια οικονομία της τάξεως του 50-70%, στον τομέα αυτό!

2 Σε Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Επανομή-Θερμαϊκός-Σιθωνία, Στρυμωνικός, Κόλπος Καβάλας, Θάσος) και Θρακικό Πέλαγος, επίσης υπολογίζεται ότι υπάρχουν, όπως ισχυρίζεται οΚαθηγητής Γεωστρατηγικής Νίκος Λυγερός – υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο + φυσικό αέριο) συνολικά 1,5 δισ. βαρελιών πετρελαίου! Αξίας δηλαδή περίπου 106 δισ. δολαρίων ή 85 δισ. ευρώ! (η τιμή φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερη από ένα ισοδύναμο ενεργειακά βαρέλι πετρελαίου)



«Εμπιστευτικός» χάρτης του Κράτους, όπου σύμφωνα με τις παλαιές εκτιμήσεις των υπηρεσιών του, υπήρχαν ενδείξεις για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και σχηματίστηκαν τα «οικόπεδα» ερευνών, στα περισσότερα εκ των οποίων δεν έγινε ή σταμάτησε η έρευνα κάτω από περίεργες συνθήκες… Απουσιάζει παντελώς το κυρίως Αιγαίο, για τους γνωστούς λόγους




Άλλος χάρτης που μιλάει από μόνος του για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Δ και Β Ελλάδα

3 Στο Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, περιοχές όπου εντοπίζονται κοιτάσματα, σύμφωνα με τονΚαθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελιλίδη είναι κυρίως οι Διαπόντιοι Νήσοι, τα Ιωάννινα, Πρέβεζα-Πάργα-Λευκάδα, Ζάκυνθος-Κεφαλλονιά, Κατάκολο, Στροφάδες! Σε όλες αυτές τις περιοχές, μέχρις στιγμής, οι υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο + φυσικό αέριο) υπολογίζονται συνολικά σε τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρελαίου! Αξίαςδηλαδή περίπου 156 δισ. δολαρίων, ή 125 δισ. ευρώ! (η τιμή φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερη από ένα ισοδύναμο ενεργειακά βαρέλι πετρελαίου)


Χάρτης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο

4 Περιοχές κυρίως Αιγαίου και Μεγίστης, όπου δεν υπάρχουν σαφή ποσοτικά δεδομένα για τους γνωστούς λόγους. Άλλωστε το Αιγαίο είναι ο καθρέφτης και η ναυαρχίδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τουρισμού, που είναι επίσης πολύ επικερδής και κυρίως κρατά ζωντανά τα νησιά, προσδίδοντάς τους οικονομική ζωή, όρο απαραίτητο για την επιβίωση των κατοίκων τους, αλλά και για τη νομική θωράκιση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τους! Το πλεονέκτημα αυτό είναι στρατηγικά, εθνικά, δημογραφικά και γεωπολιτικά πολύ ανώτερο από κάθε τοπικό κοίτασμα εκεί, που μπορεί να «χαλάσει» την εικόνα και την φήμη του «γαλάζιου παραδείσου» ή των «ασφαλών, ειρηνικών διακοπών» των ξένων τουριστών στο Αιγαίο… Το τουριστικό «brand name» πολλών αστέρων της Ελλάδας… Από τη στιγμή που υπάρχουν όπως είδαμε τόσα άλλα κοιτάσματα προς έρευνα και τελική εκμετάλλευση. Χρειάζεται σύνεση και προτεραιότητες… Βεβαίως εννοείται ότι κάθε πρόκληση, πρέπει να έχει απάντηση… Και η τελευταία σπιθαμή ελληνικής γης, ύδατος, βράχου και αέρα, είναι αδιαπραγμάτευτη… Άλλωστε η Αμυντική ετοιμότητα πολλαπλής ανταπόδοσης, η πολιτική ενότητα, η νομική και διπλωματική προνοητικότητα, η εκπαίδευση του πληθυσμού και των μαθητών και οι διεθνείς σχέσεις, είναι «εκ των ων ουκ άνευ»… Μια τέτοια περίπτωση «απάντησης», είναι εκείνη προς το νορβηγικό ερευνητικό σκάφους «ΜαλένεΌστερβολντ», που επιχείρησε τον Νοέμβριο του 2008 να διεξάγει παράνομες έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ Ρω, Μεγίστης, Στρογγύλης, αλλά αποχώρησε εσπευσμένα, όταν ο τότε αποφασιστικός Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας το απείλησε ευθέως με βύθιση!



Οι ελλαδικές και κυπριακές περιοχές μας που η Τουρκία «παραχωρεί» στον «εαυτό» της προς έρευνα…
Το μόνο που θα βρει, είναι ότι στο τέλος θα έχει χάσει πολλά δισ. δολάρια… και όχι μόνο…

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, την ίδια περιοχή έχει παράνομα «παραχωρήσει» η Τουρκία για έρευνες στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία TRAO, με σχετική δημοσίευση χαρτών τον Απρίλιο του 2012 στην «Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης», οι οποίοι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου