Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Κέρδη 6 δισ. για Ρωσία από το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το kathimerini.gr
Ενισχυμένες φαίνεται να είναι οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της προοπτικής συμφωνίας της Μόσχας με τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Μόνον η απόφαση της Ρωσίας νωρίτερα φέτος να συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου έχει τονώσει με 5,63 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν δύο αξιωματούχοι της Μόσχας στο Bloomberg. Η πιθανότητα συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στον ΟΠΕΚ, με στόχο την ενίσχυση των..
διεθνών τιμών πετρελαίου, μέσα από ένα συντονισμένο «πάγωμα» της παραγωγής τους, έχει φέρει ήδη το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει ενισχυθεί από τα 27 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του έτους στα 44 δολάρια, που είναι ο μέσος όρος του 2016. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρέντ κυμαίνεται σήμερα στα 46,44 δολάρια το βαρέλι από το χαμηλό των 35,08 δολαρίων τον Ιανουάριο.

Αυτή η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε αύξηση των δημόσιων εσόδων από 400 μέχρι 700 δισ. ρούβλια, επισήμαναν οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι που μίλησαν εμπιστευτικά στο Bloomberg. Αυτή η πρωτοβουλία της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ, αν και δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απτή συμφωνία, αποθάρρυνε τους επενδυτές από το να στοιχηματίσουν σε μεγαλύτερη πτώση του τιμών. Μια δεύτερη απόπειρα για τη σύναψη συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού επισημοποιηθεί η δέσμευση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στη συνάντηση της 30ής Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου