Από το kavalapress.gr
700 σιδερένια κομμάτια του αγωγού που θα δημιουργήσει τον Αγωγό TAP παρελήφθησαν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στις 18 Αυγούστου.
Δεν είναι τα πρώτα κομμάτια αφού πρόσφατα είχαν επίσης παραληφθεί από το λιμάνι της Καβάλας γύρω στα 500 κομμάτια. Σύμφωνα με το σχέδιο κατασκευή θα χρησιμοποιηθούν περίπου 53.000 κομμάτια αγωγού για να ολοκληρωθεί ο Αγωγός ΤΑΡ από άκρη σε άκρη.
Από αυτά τα 32.000 κομμάτια θα ενωθούν στην..
Ελλάδα, 12.000 κομμάτια στην Αλβανία, 8.750 θα είναι στη θάλασσα (offshore) και 660 κομμάτια θα ενωθούν στην Ιταλία.
Τα συνολικά 870 χιλιόμετρα του Αγωγού θα συνδέσουν τον TANAP (Trans Anatolian Pipeline) στα Ελληνό-Τουρκικά σύνορα με τον TAP (Trans Adriatic Pipeline) που θα καταλήγει στην Ιταλία.
Το Ελληνικό τμήμα ξεκινά από το σύνορα με την Τουρκία στους Κήπους και καταλήγει στην Κρυσταλλοπηγή, στα σύνορα με την Αλβανία με μήκος περίπου 540χλμ.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και να ξεκινήσει να λειτουργεί την ίδια χρονιά. Το κόστος του ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα στρατηγικό αγωγό φυσικού αερίου που παρακάμπτει τους Ρωσικούς αγωγούς και προέρχεται από το Αζέρικο πεδίο του Shah Deniz.
Σε πρώτη φάση ο ΤΑΡ θα διοχετεύει την Ευρώπη με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σήμερα το είναι το μεγαλύτερο έργο (δημόσιο ή ιδιωτικό) όσον αφορά την Ελλάδα και θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα γίνεται μέρος του Ευρασιατικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου και αποκτά ξεχωριστή θέση στην σκακιέρα.
ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΙ ΒΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Η κατασκευή δύο σταθμών βανών προβλέπεται κατά μήκος του δικτύου που διέρχεται ο αγωγός TAP στον Δήμο Καστοριάς.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καστοριάς, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία Bonatti –J&PAvaxS.r.l η οποία είναι Ανάδοχος του Έργου: Λεπτομερής Σχεδιασμός, Προμήθεια και Κατασκευή του Διαδρατικού Αγωγού (TransAdriaticPipeline–TAP), προβλέπεται η κατασκευή 2 σταθμών βανών κατά μήκος του δικτύου που διέρχεται ο αγωγός στον Δήμο Καστοριάς.
Ο πρώτος εξ’ αυτών προβλέπεται στην Δημοτική Ενότητα Αγίων Αναργύρων και ο δεύτερος στην Δημοτική Ενότητα Αγίας Τριάδας.
Το δεδομένο αυτό, δημιουργεί την προοπτική επενδυτικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο στην περιοχή μας επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Νίκος Καραγιάννης από το ypodomes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου