Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

CEO ENI:Η Κύπρος σε ενεργειακό κόμβο-Βλέπει συμμετοχή Λιβύης


Από το sigmalive.com
Οι βλέψεις του Εκτελεστικού Διευθυντή της ENI, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, για τα όσα εξελίσσονται στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, αποκαλύπτονται σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Bloomberg.

O Κλαούντιο Ντεσκάλζι κάνει αναφορά στον εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, από την ΕΝΙ, εκφράζοντας την άποψη, πως η χώρα θα είναι πλήρως αυτάρκης. Ο CEO της ιταλικής εταιρείας, προχωρεί ένα βήμα παρά πέρα, λέγοντας, ότι..
η Αίγυπτος θα είναι σε θέση να εξάγει το φυσικό της αέριο.

«Θα δημιουργήσει σταθερότητα στην Αίγυπτο. Θα αποκτήσουν ρευστότητα μέσα από τις πωλήσεις του φυσικού αερίου και θα είναι σε θέση να προωθήσουν την ανάπτυξη», προσθέτει.

"Ενεργειακός κόμβος Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου"

Ακολούθως, ο Ντεσκάλζι «εμπλέκει» και την Κύπρο. «Στη συνέχεια (σημ. οι Αιγύπτιοι) θα μπορούν να κάνουν συνεργασίες. Θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ενεργειακό κόμβο με το Ισραήλ, την Κύπρο, και στο μέλλον με τη Λιβύη. Η Αίγυπτος μπορεί να αποτελέσει μία από τις λύσεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δηλώνει.

«Είναι δυνατόν το Ισραήλ να συνεργαστεί με την Αίγυπτο», ρωτά ο δημοσιογράφος τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ. «Η μία χώρα έχει ανάγκη την άλλη. Μπορούν να μοιραστούν τις υποδομές τους. Μπορούν να συνεργαστούν. Όταν η ενέργεια ενώνει ανθρώπους, είναι πολύ ευχάριστο. Αυτή θα μπορούσε να ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για δημιουργία φιλίας», απαντά.

Ερωτηθείς για την απότομη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, ο Ντεσκάλζι είπε: «Δεν ελέγχουμε τις τιμές του αργού πετρελαίου κι έτσι πρέπει να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά που έχουμε έλεγχο. Η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κατά 60-70% και τα έξοδα έπεσαν μόνο κατά 25-30%. Επομένως, πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά».

Κλήθηκε, μάλιστα, να σχολιάσει το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής και της μεγάλης συμφωνίας που έλαβε χώρα στο Παρίσι το 2015. Ο Ιταλός μεγαλοεπιχειρηματίας είπε: “Πιστεύω στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στη μείωση των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία”.

Ο δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να υποβάλει και μια προσωπική ερώτηση στον Ντεσκάλζι, αφού, ζήτησε να μάθει τον λόγο, για τον οποίο επέλεξε να εργαστεί στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Ξεκίνησα στην R&D και μετά άρχισα να ταξιδεύω και να αποκτώ μεγάλο πάθος για ανάπτυξη διαφόρων πρότζεκτ. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσω τι συμβαίνει όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό και σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Αναπτύσσεις κάτι, ένα offshore πρότζεκτ ή ένα πρότζεκτ στο δάσος. Ή προχωρείς σε μία γεώτρηση χωρίς ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας. Και ξαφνικά μέσα στη νύχτα, ή, κατά τη διάρκεια της ημέρας το απόθεμα όλο και αυξάνεται. Είναι θέμα πάθους!», είπε χαριτολογώντας. 

Ο ρόλος της ENI στην Κύπρο και... οι μάχες 

Η παρουσία της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αρκετά ισχυρή κάτι, που επισφραγίστηκε στο Γ' γύρο αδειοδότησης. 

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός θα "παλέψει" για το τεμάχιο 10, στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την TOTAL. «Στην απέναντι» βρίσκεται η κοινοπραξία Exxon/Mobil/Qatar Petroleum καθώς και η Statoil.

H ΕΝΙ μαζί με την TOTAL «φλερτάρουν» και στο τεμάχιο 6. Πρόκειται για ένα τεμάχιο, με ιδιαίτερα «καυτό» πολιτικό σκηνικό, αφού η Τουρκία διεκδικεί παράνομα σημαντικό μέρος.

Το ενδιαφέρον της ENI επεκτείνεται και στο τεμάχιο 8. Ωστόσο, η εταιρεία θα πρέπει να δώσει και εκεί τη δική της μάχη, καθώς προσφορά έχει υποβληθεί και από την βρετανοϊσραηλινή κοινοπραξία Capricorn/ Delek/ Avner με διαχειριστή την Capricorn Oil.



Ευκαιρίες στο λιμάνι Λεμεσού

Την ώρα που ο Ντεσκάλζι παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες στα ενεργειακά, ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, μιλά για τη φιλοξενία της πλατφόρμας Castoro Sei της εταιρίας Saipem που σχετίζεται με την ΕΝΙ και η οποία ελλιμενίζεται στο Λιμάνι Λεμεσού. 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πλατφόρμα θα παραμείνει για τουλάχιστον έξι μήνες στο λιμάνι, μέχρι να μεταφερθεί για εργασίες στο αιγυπτιακό κοίτασμα ZOR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου