Από το energia.gr
Για τις ενεργειακές εταιρείες, και τους υπαλλήλους τους, που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Θάλασσα, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου –περισσότερο από 100 δολ. το βαρέλι στα μέσα του 2014– στα περίπου 45 δολ. το βαρέλι σήμερα, είχε μεγάλο τίμημα. Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα έχουν χαθεί 120.000 θέσεις εργασίας στη Σκωτία. Πολλοί εργαζόμενοι στην ενεργειακή βιομηχανία, είτε έχουν απολυθεί πρόσφατα είτε φοβούνται ότι πρόκειται να απολυθούν σύντομα, έχουν βρει διέξοδο σε μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες σχετίζονται με τον ενεργειακό κλάδο.
«Η αυτοπεποίθησή μου ήταν εξαιρετικά χαμηλή» λέει στους Financial Times ο κ. Κόλιν Μάκλνταϊρ, ο οποίος είχε απολυθεί τον Φεβρουάριο από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Saipem. «Μπορεί να είσαι ο καλύτερος επαγγελματίας στον κόσμο, αλλά αν δεν έχεις αυτοπεποίθηση δεν πρόκειται να βρεις δουλειά». Εναν μήνα προτού ..
απολυθεί έπειτα από 16 έτη στην ενεργειακή βιομηχανία, ο κ. Μάκλνταϊρ είχε αρχίσει μεταπτυχιακό στη διαχείριση ενέργειας. «Οι πρώτες εβδομάδες των μαθημάτων πραγματικά μου ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση. Ενιωθα ότι κάτι έκανα, ότι ήμουν παραγωγικός, ότι έδινα και έπαιρνα αξία. Ηταν ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν» εξηγεί στους FT.
«Ολοι έχουν πληγεί στο Αμπερντίν», λέει η κ. Ρίτα Μαρσέλα, πρύτανις στη σχολή Οικονομικών του Αμπερντίν στο Πανεπιστήμιο Robert Gordon. «Η βιομηχανία πρέπει να καταφέρει να μεγιστοποιήσει την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Β. Θάλασσα. Αυτό είναι το σωστό από περιβαλλοντικής απόψεως αλλά και από την άποψη βιωσιμότητας της βιομηχανίας» εξηγεί.
Παραδοσιακά οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστήριζαν την απόκτηση μεταπτυχιακών πτυχίων στη διοίκηση επιχειρήσεων, θέλοντας κυρίως το τεχνικό προσωπικό τους να διαθέτει και δεξιότητες μάνατζμεντ. Σήμερα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Robert Gordon για το μάνατζμεντ επιχειρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο είχε αρχίσει πριν από 10 έτη, έχει περίπου 250 σπουδαστές. Ακόμη πιο εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα ήταν πιο δημοφιλή τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει τελείως τα τελευταία δύο χρόνια, εξηγεί η κ. Μαρσέλα. Ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούσαν τα εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα έχει μειωθεί πάρα πολύ, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών σε γενικό μεταπτυχιακό.
«Οι άνθρωποι θέλουν να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που να έχουν απήχηση και σε άλλους τομείς» εξηγεί η κ. Μαρσέλα. Ετσι, οι σχολές Οικονομικών των πανεπιστημίων της Σκωτίας τροποποιούν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα στην προσπάθεια τους να ακολουθήσουν τις νέες προτεραιότητες που έχουν προκύψει στην ενεργειακή βιομηχανία. Επίσης γνωρίζουν ότι τα οικονομικά πολλών εκ των φοιτητών τους δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά σήμερα και έτσι τους επιτρέπουν να επιλέγουν μαθήματα που τους ταιριάζουν καλύτερα, αλλά και να διακόπτουν τις σπουδές τους, μαζί και την καταβολή των διδάκτρων, αν είναι αναγκαίο.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου