Από το greeklignite.blogspot.gr
Έγραψα πριν λίγες ημέρες για τις θεωρίες συνωμοσίας περί της αιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια και τόνισα πως "οι ντόπιοι πάντα ξέρουν καλύτερα". Οπότε θυμήθηκα τους παλιούς ανεμόμυλους της Σαντορίνης, τοποθετημένους στην κορυφογραμμή του χαμηλού λόφου δεξιά απ' το Εμπορειό, κατηφορίζοντας για την Περίσσα. Οι ανεμόμυλοι τοποθετούνταν εκεί που υπάρχει "πολύ καλό αιολικό δυναμικό" και με το χαμηλό τους ύψος (4-5μ) ενσωματώνονταν πολύ καλά στο περιβάλλον της περιοχής. Φυσικά δούλευαν μόνο όποτε κι αν φυσούσε, αλλά αυτό κανέναν δεν ενοχλούσε, τόσο το σιτάρι όσο και το αλεύρι είναι εύκολα αποθηκεύσιμα προϊόντα.
Ας υποθέσουμε τώρα..
πως αυτό το "πολύ καλό αιολικό δυναμικό" θέλουμε να το εκμεταλλευθούμε για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μια που η καλή μας "Ανεξάρτητη" ΡΑΕ των προηγούμενων ετών έχει γεμίσει την Ελλάδα θέσεις αιολικών πάρκων, βάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συγκρούονται διαρκώς με τους "επενδυτές" και να τρέχουν στα Υπουργεία. Η πιο πάνω εικόνα αυτομάτως θα μετατρεπόταν στην πιο κάτω, κι αν αυτό που βλέπετε σας αρέσει, ενδεχομένως "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα", αλλά σ' εμένα δεν αρέσει! Κι απ' όσο ξέρω δεν αρέσει και σε πολλούς στα νησιά, που τρέχουν να προλάβουν το μπάχαλο.
Αντί για τους ανεμόμυλους των 4-5μ ύψος, χτισμένων με τα παραδοσιακά δομικά υλικά της περιοχής, έχετε μόλις αποκτήσει ανεμογεννήτριες των περίπου 130-150μ ύψος, με χαλύβδινο πύργο που αστράφτει στον ήλιο της Σαντορίνης. Προσέξτε πως φαίνονται οι παλιοί ανεμόμυλοι δίπλα στις θηριώδεις κατασκευές και μάλλον δεν έχω βάλει και σωστά την αναλογία, οι ανεμογεννήτριες θα είναι ακόμα πιο ψηλές. Υποθέτω ωστόσο πως ...
οι τουρίστες μάλλον θα προτιμούν τη Σαντορίνη χωρίς τις ανεμογεννήτριες, ανοσιουργήματα μπορούν πλέον να δουν σ' όλες τις πεδιάδες της Γερμανίας και της Δανίας, της Γαλλίας και της Ιβηρικής.
Το πιο ωραίο είναι πως η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι ούτε σιτάρι ούτε αλεύρι και ΔΕΝ αποθηκεύεται οικονομικά, όσο κι αν κάποιοι "αριστεροί" το φαντασιώνονται, η παραγωγή πρέπει κάθε στιγμή να παρακολουθεί τη ζήτηση φορτίου και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου η συχνότητα λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς να παραμένει στα επίπεδα των 50Hz. Η εντελώς τυχαία κι ακανόνιστη καμπύλη λειτουργίας των αιολικών δεν προσαρμόζεται "ούτε με σφαίρες" στην καμπύλη ζήτησης φορτίου, λόγω της ανύπαρκτης αξιοπιστίας του ανέμου. Αυτός είναι βέβαια ο λόγος που ο Γκάμπριελ αναγκάστηκε να ομολογήσει τον Ιούνιο στην Αθήνα πως "η Γερμανία εξάγει το 80% της αιολικής της ενέργειας" και δεν το ιδιοχρησιμοποιεί ούτε το αποθηκεύει, για να κλείσει τα λιθανθρακικά και τα λιγνιτικά της εργοστάσια και "να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα", όπως αρέσει στο σύμβουλο του Σκουρλέτη.
Φυσικά πάντα μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και να δούμε αν θ' αρέσει στους τουρίστες η Νέα Καμένη με μόνο δυο ανεμογεννήτριες, όπως θα φαίνεται απ' το Ημεροβίγλι. Αληθινό μεγαλείο, να έχεις ενεργό ηφαίστειο και να αγνοείς τη γεωθερμία, προκειμένου να "σώσεις τον πλανήτη", να "σώσεις την ψυχή σου" απ' το "προπατορικό αμάρτημα της κλιματικής αλλαγής" και να "ταΐζεις" "επενδυτές" που εισπράττουν για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα, ένα σύστημα που φορτώνεται "στρεφόμενες εφεδρείες", μονάδες φυσικού αερίου, αυτές που πρέπει να δουλεύουν συνεχώς περιμένοντας πότε θα εξαφανιστεί ο "στρατηγός άνεμος", εξίσου απροσδόκητα όσο απροσδόκητα εμφανίστηκε.
Αν κάποιοι νομίζουν πως δεν γίνεται να βάλουμε ανεμογεννήτριες στην καλντέρα, είναι μακριά νυχτωμένοι, ο Γεωπληροφοριακός χάρτης της ΡΑΕ μπορεί να μη δείχνει ανεμογεννήτριες στη Νέα Καμένη, δείχνει όμως ακριβώς απέναντι, στη Θηρασιά.
Στην πιο πάνω φωτογραφία είναι οι πολυφωτογραφημένοι ανεμόμυλοι στον πανέμορφο Κοντιά της Λήμνου. Όπως στη Σαντορίνη έτσι και στη Λήμνο "οι ντόπιοι ξέρουν καλύτερα" κι έχουν βάλει τους ανεμόμυλους στη ραχούλα του λόφου του Αϊ-Θανάση, εκεί προφανώς βρίσκεται το "καλό" αιολικό δυναμικό.
Αν τώρα στις θέσεις των ανεμόμυλων φυτέψουμε δυο ανεμογεννήτριες, το αποτέλεσμα είναι η μετατροπή του αγροτικού τοπίου σε βιομηχανικό. Και πάλι μάλλον δεν έχω βάλει σωστά την αναλογία, οι ανεμογεννήτριες στην πραγματικότητα θα είναι ακόμα πιο ψηλές. Και "το κερασάκι στην τούρτα" είναι φυσικά ο θόρυβος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες, περίπου 100-105 dBA, ανάλογα με τον τύπο τους. Αυτή η στάθμη θορύβου αντιστοιχεί περίπου στη στάθμη θορύβου ενός οικιακού συναγερμού και δεν πρόκειται ν' αφήνει τους κατοίκους τη νύχτα να κλείνουν μάτι. Προφανώς αυτή είναι η αιτία που ήδη στην Πολωνία και τη Βαυαρία έχουν ψηφίσει τον κανόνα "10Η", η απόσταση μιας ανεμογεννήτριας από κατοικημένη περιοχή να είναι τουλάχιστον 10 φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας. Κανόνα που δεν πήρε το μάτι μου στο "νέο νόμο για τη στήριξη των ΑΠΕ", που ψηφίστηκε την 1η βδομάδα του Αυγούστου, προφανώς η χρεοκοπημένη χώρα μπορεί να συνεχίσει να γίνεται πειραματόζωο, αλλά αν είναι να μας έλθουν "επενδυτές", ε, χαλί να γίνουμε να μας πατήσουν! Ας αντικαταστήσουμε και τους ανεμόμυλους της Μυκόνου με ανεμογεννήτριες, αν κι επειδή πλέον "ου παντός πλειν ες Μύκονον", το "νησί των ανέμων" σίγουρα θα τη γλιτώσει, δεν γίνεται να πληρώνεις 1000€ είσοδο για ν' ακούσεις το Ρέμο και ν' ακούς τις ανεμογεννήτριες!
Επειδή λοιπόν οι ντόπιοι πάντα ξέρουν καλύτερα, ξέρουν πως αν τα νησιά γεμίσουν ανεμογεννήτριες το παιχνίδι του τουρισμού θα έχει χαθεί, καθώς, σε πολύ λίγα χρόνια, οι ανεμογεννήτριες μπαίνουν σταδιακά στη σειρά να περιμένουν αποσυναρμολόγηση, αν φυσικά βρεθεί κάποιος να πληρώσει το κόστος καθαίρεσης. Δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για το νησί, θα υπάρχει μόνο η περιβαλλοντική καταστροφή. Το όφελος θα έχει πάει κυρίως στις Γερμανικές και Δανέζικες "πράσινες" θέσεις εργασίας και δευτερευόντως σε πολύ λίγες ντόπιες τσέπες, που θα εισπράττουν επιδοτήσεις. Είτε με "παλιό" είτε με "νέο" νόμο για τις ΑΠΕ. Επειδή το ΥΠΕΝ βαδίζει ακάθεκτο στην ίδια ενεργειακή πολιτική της Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ, ακριβώς αυτή που ο Σταθάκης είχε χαρακτηρίσει "μπάχαλο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου