Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Νορβηγία: Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό κλάδο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαϊκό κλάδο
Από το left.gr
Ξεκίνησαν σήμερα τη Νορβηγία οι διήμερες μισθολογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενεργειακών εταιριών και των εργατικών συνδικάτων με στόχο να αποτραπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 12% την παραγωγή αργού από τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ένωση Πετρελαίου και Αερίου (NOG)

Τα συνδικάτα ζητούν μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με αυτές σε άλλους κλάδους, ενώ οι παραγωγοί θέλουν οι εργαζόμενοι να μην εγείρουν τέτοια αιτήματα και να αποδεχθούν περισσότερο ευέλικτες εργασιακές πρακτικές, επικαλούμενοι τις αδύναμες τιμές πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για ..
το πετρέλαιο μπρεντ κινούνταν γύρω στα 50 δολάρια πετρέλαιο το βαρέλι, συγκριτικά με το χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου κάτω από τα 30 δολάρια αν και πάλι χαμηλότερα από το υψηλό επίπεδο του 2014 στα 115 δολάρια.

Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, θα ανασταλεί η παραγωγή πετρελαίου και αερίου σε πέντε υπεράκτιες μονάδες από τις 2 Ιουλίου, ανέφερε η NOG, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να λαμβάνουν στη συνέχεια μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι πέντε μονάδες είναι οι Balder, Ringhorne και Jotun της ExxonMobil, η Gjoea της Engie και η Vega της Wintershall.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή στη Νορβηγία κατά 229.000 βαρέλια ισοδύναμο πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με την NOG, που στις διαπραγματεύσεις εκπροσωπεί τις ενεργειακές εταιρίες. Στην απεργία αναμένεται να συμμετάσχουν και εκατοντάδες εργαζόμενοι στις οκτώ πλατφόρμες πετρελαίου της νορβηγικής Statoil, ωστόσο η παραγωγή εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητη, ανέφερε η NOG. Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες το κράτος έχει ρόλο μεσολαβητή και οι οποίες έχουν γίνει από τις αρχές του έτους έχουν καταλήξει σε αυξήσεις περίπου κατά 2,4%. Οι επικεφαλής των συνδικάτων είπαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες αλλά πρόσθεσαν ότι στόχος είναι να επέλθει συμφωνία με τους εργοδότες.

«Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι οι εργοδότες δεν αποδέχονται ένα πλαίσιο της τάξης του 2,4%», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής του συνδικάτου Industri Energi Λέιφ Σάντε. «Η διαφορά μεταξύ μας είναι τόσο μεγάλη όσο η Μεσόγειος», δήλωσε στο Reuters κατά την έναρξη των συνομιλιών η Χίλντε-Μαρίτ Ρυστ, επικεφαλής του συνδικάτου Safe. «Νομίζω, ωστόσο, ότι θα καταφέρουμε να το επιλύσουμε καθώς και οι δύο πλευρές επιθυμούν μια λύση».

Η επίσημη προθεσμία για τις υποχρεωτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης εκπνέει μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα της 30ης Ιουνίου (01:00 ώρα Ελλάδας την 1η Ιουλίου) αλλά συνήθως ξεπερνούν το όριο αυτό κατά αρκετές ώρες. Κατά συνέπεια, μια απεργία θα μπορούσε να ξεκινήσει το νωρίτερο τις 2 Ιουλίου.

«Για εμάς, θα μπορούσαμε να απεργήσουμε για όσο χρειαστεί. Έχουμε όλα τα μέσα για να συνεχίσουμε μια απεργία για πολύ καιρό», δήλωσε η Ρυστ. «Εάν θέλουμε κλιμάκωση, πρέπει να ενημερώσουμε τέσσερις ημέρες νωρίτερα». Αρχικά περίπου 755 εργαζόμενοι θα κατέβουν σε απεργία, ενώ μια παρατεταμένη διαμάχη θα μπορούσε εν τέλει να επηρεάσει περισσότερους από 7.400 εργαζομένους, σύμφωνα με στοιχεία από τις κρατικές υπηρεσίες μεσολάβησης.

Βάσει της νομοθεσίας που διέπει τις εργασιακές διαφορές στη Νορβηγία, η κυβέρνηση έχει την εξουσία να επιβάλει τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως όταν θεωρείται ότι διακυβέυονται τα συμφέροντα της χώρας. Το 2012, η τότε κυβέρνηση τερμάτισε μια διαμάχη ύστερα από 16 ημέρες όταν οι εργοδότες απείλησαν τους εργαζομένους με ανταπεργία (lockout), το οποίο θα σταματούσε όλη την παραγωγή πετρελαίου και αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου