Από το capital.gr
Μπαράζ συναντήσεων με τον Υπ. Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, τον ILO και τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει σήμερα και αύριο η 8μελής διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό στην Αθήνα.
Η Επιτροπή αυτή έχει συσταθεί από το Υπ. Εργασίας και τους θεσμούς με στόχο την έκδοση ενός πορίσματος (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη 2016) στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα "ευθυγραμμιστεί" το ελληνικό εργασιακό θεσμικό πλαίσιο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Τα μέλη της επιτροπής έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές, στις Βρυξέλλες και στο Άμστερνταμ.
Στο επίκεντρο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σύμφωνα και με το συμπληρωματικό μνημόνιο αφορούν ..
στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι θεσμοί πιέζουν για την αύξηση του ελάχιστου ποσοστού ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και στον δραστικό περιορισμό της εμπλοκής της κεντρικής εξουσίας στην λήψη μίας τέτοιας
απόφασης.
Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν την αυστηροποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για απεργία.
Από τη δική του πλευρά το Υπ. Εργασίας φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο η εμπλοκή του κράτους στη διαδικασία λήψης απόφασης για ομαδικές απολύσεις να γίνεται σε τοπικό επίπεδο (και όχι από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο προΐσταται ο γ.γ. του Υπ. Εργασίας), ενώ τάσσεται υπέρ της οικονομικής αυτονομίας των συνδικάτων από τον κράτος.
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πχ μέσω της επανόδου της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (σ.σ. να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων). Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος, οι θεσμοί δεν ζητάνε κατάργηση του 13ου και 14ο μισθού.
Από την άλλη μεριά, όμως, το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού χωρίς διαβούλευση και συμφωνία με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 2013 ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίζεται από 1.1.2017 από τον εκάστοτε Υπ. Εργασίας με βάση την πορεία της οικονομίας και της παραγωγικότητας της εργασίας.
Τα κριτήρια αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ξανά σε ύφεση από το 2015 ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας συνεχίζει να καταρρέει θέτουν –σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές- θέμα μείωσης του εθνικού κατώτατου μισθού κάτω από τα 586 ευρώ.
Το Πρόγραμμα των συναντήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το πρόγραμμα των συναντήσεων τις οποίες θα έχει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ως εξής:
Τρίτη 21 Ιουνίου
11:30 π.μ. ILO
12:30 ΓΣΕΒΕΕ
15:00 ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΟΒΕ
15:45 Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή
17:00. ΓΣΕΕ
19:00. ΟΙΥΛΕ - ΕΚΑ
Τετάρτη 22 Ιουνίου
9:00-11:00 π.μ. ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ
Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή
Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Εργασιακό συμμετέχουν οι ακόλουθοι :
Jan Van Ours, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tilburg, (πρόεδρος)
Gerhard Bosch, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen
Bruno Veneziani, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bari.
Fernandes Monteiro, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Εργασίας και Επιχειρήσεων (Λισσαβώνα) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Lusiasa του Πόρτο, Wolfang Daubler, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης,
Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Juan Jimeno, διευθυντής του Τμήματος Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας,
Petro Silva Martins, καθηγητής Οικονομικών της Εργασίας στο Queen Mary College που έχουν προταθεί (όπως και ο πρόεδρος της Επιτροπής) .
Παρατηρητής των εργασιών της επιτροπής έχει οριστεί η Έφη Αχτσιόγλου, διδάκτορας εργατικού δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου