Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Σε επίπεδο ρεκόρ οι long θέσεις των hedge funds στο πετρέλαιο


Τα hedge funds αύξησαν τις καθαρές θετικές θέσεις τους στο Brent και τα παράγωγα πετρελαίου κατά 7 εκατομμύρια βαρέλια και στα επίπεδα ρεκόρ των 663 εκατομμυρίων βαρελιών την τελευταία εβδομάδα, ένα σημάδι που σύμφωνα με τους αναλυτές δείχνει ότι αυξάνεται το ρίσκο γύρω από τον μαύρο χρυσό.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου $20 το βαρέλι (70%) από τα χαμηλά τους τον Ιανουάριο, τα hedge funds εμφανίζονται πιο αισιόδοξα από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια, από το καλοκαίρι του 2014 που ξεκίνησε η μεγάλη πτώση του μαύρου χρυσού.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της αγοράς πετρελαίου, John Kemp, το ρεκόρ που..
σημειώνουν οι καθαρές long θέσεις στο αργό ξεπερνά κατά πολύ τις προηγούμενες κορυφές που σημειώθηκαν τον Μάιο του 2015 (572 εκατομμύρια βαρέλια) και τον Ιούνιο του 2014.

Η συσσώρευση long ή short θέσεων συχνά ακολουθείται από μια απότομη αντιστροφή των τιμών όταν οι κάτοχοί τους προσπαθούν να κλειδώσουν τα κέρδη τους ρευστοποιώντας κάποιες από τις θέσεις τους, προκαλώντας έτσι... βιαστική έξοδο.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η συσσώρευση των μεγάλων long θέσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 εβδομάδων δείχνει αυξανόμενο κίνδυνο για πτώση των τιμών του αργού και μείωση των πρόσφατων κερδών τους στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

Οι traders και οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το εάν τα hedge funds και άλλοι money managers έχουν "κλείσει" τις επενδύσεις τους στο αργό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο της πτώσης των τιμών, ή έχουν ακόμη περιθώριο να αυξήσουν περαιτέρω τις θέσεις τους.

Από την αρχή του έτους, οι long θέσεις των hedge funds έχουν αυξηθεί κατά 195 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι short θέσεις τους έχουν μειωθεί κατά 235 εκατομμύρια βαρέλια.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου