Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ο Λώρενς της Αραβίας και τα πετρέλαια

Ο Λώρενς της Αραβίας και τα πετρέλαια
Βρίσκεις θαμμένο στο κτήμα σου ένα κασόνι με ράβδους χρυσού. Είσαι πλούσιος. Έχεις συμπεριφορά πλούσιου, όλοι σε αντιμετωπίζουν πια σαν άτομο που έγινες παραλής, άσχετο λόγω κωλοφαρδίας και από το πουθενά.
Για σκέψου και το άλλο. Κάθε μέρα να ξεθάβεις από το οικόπεδό σου ένα κιβώτιο με διαμάντια. Αυτό έγινε με την Σαουδική Αραβία, στο έδαφος της οποίας υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σ' όλη τη γη.

Κάθε τόπος έχει την Ιστορία του. Κι όταν λέμε Ιστορία πρώτα απ' όλα, πάνω απ' όλα εννοούμε αίμα. Πολέμους, μάχες. Ποιος, όμως, να ασχοληθεί με το αίμα που χύθηκε ανά τους αιώνες στις περιοχές που σήμερα αποτελούν τη χώρα Σαουδική Αραβία, αν δεν είχαν ανακαλυφθεί το 1936 κοιτάσματα πετρελαίου από την εταιρεία Standard Oil, αμερικανικών συμφερόντων.

Νόμος. Όπου ζουν άνθρωπο..
ι, θα προκύψει καυγάς. Οι διαφορές, όχι του κοσμάκη αλλά των αποκαλούμενων ηγετών,  θα προκαλεί τις συμπλοκές. Κι αν ο κοσμάκης είναι καθυστερημένος, τότε είναι που το φυτίλι ανάβει και λόγω της θρησκείας.

Ο Αμπντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ κέρδισε τον πόλεμο στη Χετζάζη και οι αντίπαλοι του παρέδωσαν την Τζέντα. Στις 8 Ιανουαρίου το 1926 ο Ιμπν Σαούντ ανακήρυξε τον εαυτό του βασιληά της Χετζάζης και του Νετζ, περιοχές που μετά από έξι χρόνια μετονόμασε Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο προηγούμενος βασιληάς της Χετζάζης ήταν ο πρίγκηπας Χουσεϊν Ιμπν, ηγέτης των αραβικών δυνάμεων που με τον Άγγλο αξιωματικό Λώρενς, τον πασίγνωστο “Λώρενς της Αραβίας” στη διάρκεια του Α' παγκόσμιου πολέμου κέρδισαν τους Τούρκους. Ο Τόμας Έντουαρντ Λώρενς που γεννήθηκε το 1888 και πέθανε σα σήμερα 19 Μαίου, το 1955 έγινε γνωστός από την πολυοσκαρική ταινία ''Ο Λώρενς της Αραβίας'' με τον  Πήτερ Ο' Τούλ.

Από τον 16ο αιώνα οι Οθωμανοί έχουν προϊστορία στην αραβική χερσόνησο, όπου χίλια χρόνια πριν ο Προφήτης Μωάμεθ στο όνομα της ισλαμικής πίστης ένωσε όλες τις φυλές. Να, όμως, που στη συνέχεια σκοτώθηκαν μεταξύ τους.

Εκείνη η μάχη στην Τζέντα που προκάλεσε τη δημιουργία του κράτους στη Σαουδική Αραβίας και στη συνέχεια οι γεωτρήσεις άλλαξαν τον χάρτη, το γεωγραφικό και οικονομικό. Μια έρημη περιοχή, για τους βεδουϊνους και τους φύλαρχους και τα γιδοπρόβατά τους, εξελίχθηκε στη πιο χρυσοφόρο της γης. Ο Ιμπν Σαούντ πέθανε το 1953 αλλά την χώρα κυβερνούν συνεχώς από τότε οι απόγονοί του. Με την ανοχή της Δύσης, βέβαια.


ΠΗΓΗ:sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου