Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Θέμα αλλαγών στα εργασιακά θέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Θέμα αλλαγών στα εργασιακά θέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ - Κεντρική Εικόνα/Video
«Θερμό» καλοκαίρι προμηνύεται στο μέτωπο των εργασιακών στον ιδιωτικό τομέα, με περισσότερες κοινωνικές αναταράξεις από εκείνες που προηγήθηκαν της ψήφισης του ασφαλιστικού νόμου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξει το εργασιακό αλλά και η αναμόρφωση της κοινωνικής πρόνοιας, ενώ από Σεπτέμβριο θα πρέπει να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

Το «χορό» των αλλαγών στο εργασιακό και την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής Αξιολόγησης για τα εργασιακά, έθεσε θέμα..
επανατοποθέτησης των σχέσεων επιχειρήσεων- εργαζομένων και προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να αποφασίζουν από κοινού, για το πώς θα μοιράζεται το μισθολογικό κόστος, χωρίς αυτό να μειώνεται. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον αριθμό των μισθών που θα χορηγούν, ανοίγει τον δρόμο για έμμεση κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα, αν και ο ίδιος επεσήμανε πως δεν θέτει συγκεκριμένα μισθολογικά θέματα.

Παράλληλα ο κ. Φέσσας θα ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο της βελτίωση της παραγωγικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στόχος θα είναι η απασχόληση των εργαζομένων πέραν του ωραρίου τους, όταν η χρονική συγκυρία του απαιτεί, δίχως τη χορήγηση υπερωριών. Ως ανταμοιβή, οι εργαζόμενοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες, κάποια άλλη χρονική περίοδο με λιγότερες απαιτήσεις, ώστε να ισοσκελίζεται η διαφορά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εμφανίζεται αρνητικός σε οποιαδήποτε αλλαγή, του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και το lock-out , σε αντίθεση με τον συνδικαλιστικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «παλιό».


ΠΗΓΗ:insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου