Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Έπονται εξελίξεις στα ενεργειακά

Αποτέλεσμα εικόνας για Έπονται εξελίξεις στα ενεργειακά
Εξελίξεις έπονται στον τομέα της ενέργειας με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. 

Τα ενεργειακά θέματα αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την ερχόμενη εβδομάδα. 

Όπως έχει διαρρεύσει, στην ατζέντα της συνάντησης, εκτός από το κυπριακό εντάσσονται οι εξελίξεις στον..
τομέα της ενέργειας και οι τριμερείς συνεργασίες, καθώς τον Σεπτέμβριο αναμένονται νέες τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ και Κύπρου – Ελλάδας - Αιγύπτου. 

Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η διενέργεια ταξιδιού στην Ιορδανία και στον Λίβανο όπου παρόντες θα είναι και αρμόδιοι υπουργοί. 

Προστίθεται ότι οι σχεδιασμοί όσον αφορά στον τρίτο γύρο αδειοδότησης εταιρειών είναι σε εξέλιξη σχετικά με τη δραστηριοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου στην Κύπρο. 

Κυπριακό: Συγκλίσεις και διαφωνίες 

Σε σχέση με το κυπριακό, η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι ενήμερη για ραγδαίες εξελίξεις, στις οποίες αναφέρεται ο τουρκοκυπριακός Τύπος ενώ απορρίπτεται η άποψη ότι μεταφέρεται η συζήτηση του κυπριακού στην Ελλάδα. 

Στόχος, σημειώνεται, είναι να συζητηθούν τα εκκρεμούντα θέματα και να υπάρξει κατάληξη σε συγκλίσεις και διαφωνίες. 

Η συζήτηση επί του εδαφικού και του περιουσιακού θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή την κατάληξη, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να συζητήσει στην Κύπρο βασικά θέματα όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις και ακολούθως να ενημερώσει τις εγγυήτριες δυνάμεις, μεταβαίνοντας ενδεχομένως στο εξωτερικό για μια διευρυμένη διάσκεψη. 

Η εμπλοκή διεθνών παραγόντων, κρίνεται ότι υπήρξε ωφέλιμη για την ελληνοκυπριακή πλευρά μέχρι στιγμής.

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων συναντήσεων και θα δοθούν νέες κατευθύνσεις. 


ΠΗΓΗ:stockwatch.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου