Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τι σημαίνει το πετρέλαιο των $50 για την Fed

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Πενήντα δολάρια το βαρέλι δεν είναι μια μαγική τιμή που θα κάνει τους παραγωγούς να σπεύσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, μια κίνηση της τιμής πάνω από αυτό το επίπεδο θα μπορούσε να προσφέρει ένα καλό επιχείρημα υπέρ της ανάγκης για αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, σημειώνει το Marketwatch.

Η τιμή τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του αργού τύπου brent έφτασαν σε νέα υψηλά, πάνω από τα 50 δολάρια, την Πέμπτη. Τελικά τα δύο συμβόλαια έκλεισαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που το WTI άγγιξε τα 50 δολάρια από τον Ιούλιο και η πρώτη φορά από το Νοέμβριο για το brent.

"Η Fed ενδέχεται να δει..
τα 50 δολάρια του πετρελαίου ως ένδειξη πως η οικονομία βελτιώνεται", σχολιάζει ο Brian Milne, συντάκτης ενέργειας της Schneider Electric. "Αυτό προσφέρει έναν ακόμη λόγο για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο", είπε. "Μια αύξηση επιτοκίων πιθανότατα θα ενίσχυε την αξία του δολαρίου που με τη σειρά της θα ασκούσε πιέσεις" στις τιμές του WTI.

Οι αυξανόμενες προσδοκίες πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο έχει δώσει ώθηση στο δολάρια, με τον δείκτη δολαρίου να κινείται περίπου 2,3% υψηλότερα από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα. Συνολικά, το ισχυρότερο δολάριο έχει πιέσει αποτιμημένα σε δολάρια εμπορεύματα -κυρίως το χρυσό και κατά καιρούς το πετρέλαιο.

Η τιμή του "μαύρου χρυσού" έχει προσεγγίσει τα 50 δολάρια, αφενός λόγω της συρρίκνωση της προσφοράς, αφετέρου λόγω της τόνωσης της ζήτησης που συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης.

Ωστόσο, με "φόντο" την προοπτική το πετρέλαιο να κλείσει σύντομα πάνω από τα 50 δολάρια, η αγορά φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο πως η υψηλότερη τιμή ενδέχεται να πυροδοτήσει μια απότομη επέκταση της παραγωγής αργού.

Οι έρευνες δείχνουν πως οι περισσότερες επιχειρήσεις παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο χρειάζονται τιμές άνω των 60 δολαρίων για να λειτουργούν κερδοφόρα, ωστόσο μέρος της παραγωγής ενδέχεται να επιστρέψει με τις τιμές στα 50 δολάρια.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου