Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πόσες εκπομπές CO2 είχε το 2015 η ΕΕ; Και πόσες θα έχει το 2016; Βάλτε κι άλλα αιολικά!


Η Κομισιόν έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία εκπομπών CO2 για το 2015 για 31 χώρες, για στους τομείς που υπάγονται στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), στοιχεία που τα περίμεναν με ανυπομονησία όσοι συμμετέχουν στη χρηματιστηριακή αγορά δικαιωμάτων εκπομπών. Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, καθώς η Λιθουανία και κάποια εργοστάσια της Πολωνίας δεν έχουν στείλει ακόμα στοιχεία, (η προθεσμία έληγε χθες Παρασκευή).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο PLATTS, οι εκπομπές ήταν..
μειωμένες κατά 0,47% ως προς το 2014 και μέσα σε όσα περίμεναν οι αναλυτές, που έδιναν περιθώριο μεταβολής έως ±1%. (Η Βρετανική Sandbag υπολογίζει τη μείωση σε 0,6% και το Point Carbon του Thomson Reuters σε 0,4%.) Πιο αναλυτικά, κατά τον PLATTS:

Το 66% των εκπομπών προέρχεται απ' τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και οι εκπομπές αυτού του τομέα μειώθηκαν κατά περίπου 0,86%.
Οι εκπομπές της μεταλλουργίας αντιστοιχούν σε 7,3% του συνόλου και μειώθηκαν το 2015 κατά 1,45% ως προς το 2014.
Οι εκπομπές των διυλιστηρίων αντιστοιχούν σε 7,4% του συνόλου και αυξήθηκαν κατά 1,6%, καθώς η πτώση των επιπέδων των τιμών του πετρελαίου ευνόησε τον κλάδο.
Οι εκπομπές των αεροπορικών συγκοινωνιών και μεταφορών αντιστοιχούν σε 3,2% του συνόλου και αυξήθηκαν κατά 3,6%.
 Οι εκπομπές της τσιμεντοβιομηχανίας αντιστοιχούν σε 6,8% του συνόλου και μειώθηκαν το 2015 κατά 0,67% ως προς το 2014.
Οι εκπομπές της χημικής βιομηχανίας αντιστοιχούν σε 4,3% του συνόλου και μειώθηκαν το 2015 κατά 0,59% ως προς το 2014.
Το μεγάλο success story της Ευρωπαϊκής πολιτικής αναδεικνύεται ανάγλυφο απ' τα προκαταρκτικά στοιχεία: μετά από μια ...
δεκαπενταετία αθρόας εγκατάστασης αιολικών και Φ/Β οι εκπομπές του τομέα ηλεκτροπαραγωγής δεν μειώνονται με τίποτα, θα χρειαστούν κάποιες εκατοντάδες χρόνια για να έχουν ουσιαστική μείωση. Και οι εκπομπές που ρυθμίζονται απ' το ETS μειώνονται με πιο αργό ετήσιο ρυθμό απ' τη μείωση που επιβάλλει το ETS, (που στην 3η φάση του είναι 1,74% σε ετήσια βάση). Πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση των εκπομπών παίζει ο ήπιος χειμώνας και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, παρά η εγκατάσταση αιολικών & Φ/Β. Και μπορεί οι εκπομπές να μην μειώνονται ουσιαστικά ή να μειώνονται πολύ αργά, αλλά αυτό που μειώνεται πολύ πιο γρήγορα είναι η βιομηχανική παραγωγή και οι θέσεις εργασίας, καθώς η ΕΕ δεν ξεπέρασε ακόμα την ύφεση του 2008.

Όπως φαίνεται σε αναλυτικό πίνακα που δημοσιεύει το Carbon Pulse, οι πολύ αιολικές Πορτογαλία και Ισπανία είδαν τις εκπομπές τους ν' αυξάνονται κατά 19,3% και 10,1% αντίστοιχα, η πολύ Φ/Βική Ιταλία είδε τις εκπομπές της επίσης ν' αυξάνονται κατά 2,7%, αλλά η Ελλάδα, που είναι αυτοκαταστροφικά πρωτοπόρα στη σωτηρία του πλανήτη, μείωσε τις εκπομπές κατά 9,3%, τη στιγμή που η πολύ αιολική και πολύ Φ/Βική Γερμανία είχε εντελώς ανεπαίσθητη μεταβολή, μείωσε μόλις κατά 0,6%. Η πολύ υδροηλεκτρική Αυστρία αύξησε τις εκπομπές κατά 5,0%, η πολύ αιολική Ιρλανδία τις αύξησε κατά 6,7%, το πυρηνικό Βέλγιο τις αύξησε κατά 2,3%, η Ολλανδία, που εισάγει αιολικό ρεύμα απ' τη Γερμανία, τις αύξησε κατά 5,9% και μόνο η Βρετανία παρουσίασε ουσιαστική μείωση κατά 10,3%. Ακόμα και η Βουλγαρία αύξησε τις εκπομπές της, κατά 2,9%. Βάλτε λοιπόν κι άλλα αιολικά ανεγκέφαλοι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά μη μας λέτε πως το κάνετε για να μειώσετε τις εκπομπές CO2, φτάνει πια η κοροϊδία. Αν θέλετε πράγματι να μειώσετε τις εκπομπές, ο εκσυγχρονισμός των παλαιών εργοστασίων θα τις μειώσει πολύ πιο γρήγορα! Τ' άκουσες κ. Βερροιόπουλε, που ονειρεύεσαι κι άλλα αιολικά μέχρι το 2020;.

Αυτά για το 2015 και για το 2016 μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε, με σχετική ασφάλεια μάλιστα, πως, παρά τις συνεχιζόμενες εγκαταστάσεις αιολικών, παρά τη νέα τρέλα για Go Solar, (για την οποία θα έχουμε αποκαλύψεις από Δευτέρα), οι εκπομπές της ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΝ πρόκειται να μειωθούν. Η σχετική πρόβλεψη βασίζεται σε προχθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Κίνα έχει βάλει στόχο να μειώσει την παραγωγή κάρβουνου κατά 9%, καθώς η φρενήρης ανάπτυξη της προηγούμενης δεκαετίας είχε ως αποτέλεσμα πλεόνασμα παραγωγικής δυναμικότητας στη βιομηχανία και εξαιρετικά προβληματική ατμόσφαιρα στις πόλεις, λόγω αιθαλομίχλης. Μείωση κατά 9% σημαίνει απώλεια 1,3 εκατ. θέσεων εργασίας στις εταιρείες εξόρυξης, εκτός κι αν η Κίνα στραφεί στις εξαγωγές κάρβουνου, κάτι που ήδη παρατηρείται.

Η ΒΑ επαρχία Shanxi είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη παραγωγός κάρβουνου στον πλανήτη, καθώς παρήγαγε το 2015 το 25% της Κίνας, περισσότερο από ολόκληρες τις ΗΠΑ, που είναι η 2η παραγωγός χώρα: ήδη προσανατολίζεται σ' εξαγωγές, καθώς η τοπική οικονομία στηρίζεται κατά 80% στο κάρβουνο. Τι επίπτωση θα έχει στην παγκόσμια αγορά κάρβουνου η αύξηση της προσφοράς, σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η Ινδία αυξάνει ραγδαία τη δική της παραγωγή; Ασφαλώς η αύξηση της προσφοράς θα κρατήσει τις τιμές χαμηλά, κάνοντας την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο πολύ φθηνή το 2016, ιδίως στις περιοχές που εξυπηρετούνται απ' τα λιμάνια Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσας (ARA).

Η μόνη περίπτωση να μη συμβεί αυτό είναι να παρέμβει για ακόμα μια φορά άγαρμπα στηναγορά δικαιωμάτων εκπομπών η ΕΕ και να τη χειραγωγήσει, αφαιρώντας τεχνητά ποσότητες δικαιωμάτων εκπομπών, μήπως κι αυξηθεί κάποτε η τιμή, που με βάση την κατά τα λοιπά "ελεύθερη" αγορά δεν λέει με τίποτα να ξεκολλήσει απ' τη ζώνη των 5€. Σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί δεν βγαίνουν εξαρχής να κάνουν μια "ανθρακοαπαγόρευση", όπως έκαναν πριν σχεδόν ένα αιώνα ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου