Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Φουκουσίμα: Τεράστιο υποβρύχιο τείχος πάγου για τον περιορισμό μολυσμένων υδάτων


Φωτογραφία αρχείου του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Ένα γιγαντιαίο, τεχνητό τείχος πάγου κατασκευάστηκε κάτω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ώστε να περιορίσει το μολυσμένο από τη ραδιενέργεια νερό.

Η κατασκευή της παγωμένης δομής ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές.

Ο παροπλισμός των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα έχει πληχθεί από μια σειρά λαθών και προβλημάτων στη διαχείριση του ραδιενεργού νερού μετά το σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησε το σταθμό το 2011.

Ραδιενεργά ύδατα έχουν ..
χυθεί στον ωκεανό από ένα σύστημα αποστράγγισης σε εννέα διαφορετικές περιπτώσεις μόνο τον περασμένο Ιανουάριο.

Σχεδόν 800.000 τόνοι μολυσμένου νερού είναι αποθηκευμένοι σε 1.000 τεράστιες βιομηχανικές δεξαμενές μέσα στο σταθμό. Οι μεγάλες ποσότητες μολυσμένου νερού εμποδίζουν τη διαδικασία απολύμανσης από την πρώτη στιγμή που το τσουνάμι του 2011 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην εγκατάσταση.

Αν και οι ιαπωνικές αρχές ελπίζουν το τείχος του πάγου θα βοηθήσει να λυθούν αυτά τα προβλήματα, το σχέδιο έχει καθυστερήσει για περισσότερο από ένα χρόνο λόγω τεχνικών αβεβαιοτήτων.

Ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την τεχνολογία αυτή και εκφράζουν την αμφιβολία τους για το αν το έργο αξίζει τα τεράστια έξοδα κατασκευής του.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση με 35 δισ. γιεν (273 εκατομμύρια ευρώ) και περιλαμβάνει υπόγειους και υποβρύχιους αγωγούς 30 μέτρα κάτω από το έδαφος, σχεδιασμένοι να παγώνουν το χώμα γύρω τους.

Στόχος του έργου είναι να σχηματιστεί ένα τείχος πάνω από ένα χιλιόμετρο σε μήκος γύρω από τον αντιδραστήρα, ώστε να διατηρηθεί το ραδιενεργό νερό στην περιοχή και να μην επιτραπεί η εισχώρηση υπογείων υδάτων.

Παρόμοιες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε σήραγγες και υπόγειες διαβάσεις, ακόμα και για τα ραδιενεργά απόβλητα σε ένα μικρό ενεργειακό σταθμό στις ΗΠΑ, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που δοκιμάζεται μία τέτοια τεράστια δομή σε αυτή την κλίμακα.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου