Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση παροχών «σε είδος». Τι ισχύει τελικά για δάνεια, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και δωροεπιταγές. Οι κρίσιμες λεπτομέρειες της επίμαχης εγκυκλίου.
Μέχρι σήμερα, εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία και στέλνουν το παιδί τους στο ιδιωτικό με έκπτωση δεν είχαν διανοηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να θεωρήσει την έκπτωση αυτή που κερδίζουν λόγω της εργασιακής τους σχέσης με το εκπαιδευτήριο εισόδημα στη φορολογική τους δήλωση και να κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
Αυτό όμως θα συμβεί για πρώτη φορά το 2015, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014 αφού προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και με εγκύκλιό της ήρθε να ερμηνεύσει το επίμαχο άρθρο 13 η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.
Η διευκρινιστική εγκύκλιος, στην οποία περιγράφεται η φορολογική μεταχείριση όλων των παροχών σε είδο..
ς, άναψε φωτιές στην κυβέρνηση, πυροδοτώντας απανωτές ανακοινώσεις και εν τέλει μια προσπάθεια... πυρόσβεσης, με δηλώσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε επί της ουσίας ότι δεν θίγονται οι χαμηλόμισθοι, το μέτρο αφορά τα μεγαλοστελέχη, απαρίθμησε μια σειρά παροχών σε είδος που δεν φορολογούνται (από γάλατα και στολές εργασίας, έως πάρκινγκ εργαζομένων στην επιχείρηση, κουπόνια σίτισης έως 6 ευρώ, συνδέσεις στο ίντερνετ και μίνι μπας...), αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το αν πρέπει να αλλάξει ή όχι η διάταξη νόμου από την οποία απορρέει όλο το αλαλούμ. Κάλυψε πάντως την κ. Σαββαΐδου.
Η γραμμή άμυνας του υπουργείου Οικονομικών, από τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του κ. Μαυραγάνη όσο και της κ. Σαββαΐδου είναι πως και στο παρελθόν φορολογούνταν οι παροχές σε είδος. Μόνο που δεν υπήρχε σαφής αποτύπωση σε εγκύκλιο -σύμφωνα με όσα υποστήριξαν- από την οποία να προκύπτουν ακριβώς αυτές οι παροχές που συνιστούν εισόδημα για τον εργαζόμενο, με αποτέλεσμα κατά τη διενέργεια ελέγχων να βεβαιώνονται φόροι και πρόστιμα για λογιστικές διαφορές δαπανών τις οποίες είχαν περάσει στα βιβλία τους οι επιχειρήσεις ως επαγγελματικές των εργαζομένων, αλλά θεωρούνταν τελικά προσωπικές.
Ουδέποτε όμως στο παρελθόν, είχε προβλεφθεί ότι οι επιχειρήσεις στις βεβαιώσεις αποδοχών που χορηγούν θα περιλαμβάνουν ως έξτρα εισόδημα και την αξία αυτών των παροχών, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η επίμαχη εγκύκλιος.
Τώρα θα μπαίνουν στη βεβαίωση αποδοχών, θα προσαυξάνουν το εισόδημα άρα και το φόρο και από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα διενεργείται και μηνιαία παρακράτηση επ' αυτών με διαδικασίες που μένει να διευκρινιστούν με νεότερη εγκύκλιο.
Η επίμαχη εγκύκλιος πάντως ξεκαθαρίζει τι θεωρείται παροχή σε είδος, θέτει αφορολόγητο όριο 300 ευρώ για ορισμένες κατηγορίες παροχών, προσδιορίζει τις εξαιρέσεις από τον φόρο εισοδήματος, αλλά αφήνει περιθώριο πολλών ερμηνειών για το τι συνιστά επαγγελματική δαπάνη για τις πιστωτικές εταιρικές κάρτες αφού η διατύπωση «για το συμφέρον της επιχείρησης» μάλλον επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Φορολογούνται εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 300 ευρώ:
1. Δωροεπιταγές και κουπόνια.
2. Διατακτικές που χορηγούνται δωρεάν για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από συμβεβλημένα καταστήματα. Ειδικά για τις διατακτικές σίτισης, ως παροχή σε είδος μετράει το ποσό που υπερβαίνει τα 6 ευρώ την ημέρα.
3. Εταιρικές πιστωτικές κάρτες. Μόνο για τις δαπάνες που αφορούν προσωπικά ή οικογενειακά έξοδα. Δαπάνες που γίνονται μέσω της κάρτας «για το συμφέρον της επιχείρησης» δεν θεωρούνται παροχές σε είδος και δεν φορολογούνται.
4. Εκπτώσεις σε φως, νερό, τηλέφωνο. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και στελέχη των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας, ύδρευσης, παροχής αερίου, συνδρομητικών υπηρεσιών (π.χ. τηλεόραση) θεωρείται ότι λαμβάνουν έξτρα εισόδημα και άρα φορολογούνται εφόσον έχουν έκπτωση ή απαλλαγή από το κόστος ρεύματος, τηλεφώνου, ύδρευσης κ.λπ.
5. Πληρωμές από εργοδότες απευθείας σε τρίτους. Φροντιστήρια, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κατασκηνώσεις, συνδρομές σε γυμναστήρια, λέσχες, κάλυψη ιατρικών εξόδων (check up).
6. Ημερίδες και συνέδρια. Κάλυψη εξόδων συμμετοχής σε ημερίδες, προγράμματα επιμόρφωσης, σεμινάρια, συνδρομές σε περιοδικά και επιμελητήρια που δεν αφορούν το αντικείμενο της εργασίας τους ή το επίπεδο της θέσης που κατέχουν.
7. Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το όφελος που προκύπτει για τους εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές και μέλη διοίκησης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων λόγω της δωρεάν φοίτησης ή της φοίτησης με μειωμένα δίδακτρα σε αυτά των τέκνων τους. Εξαιρούνται οι υποτροφίες.
8. Κινητά τηλέφωνα. Το κόστος των προγραμμάτων χρήσης που έχουν συνάψει οι εταιρείες καλύπτεται και δεν φορολογείται.
Το υπερβάλλον κόστος μπορεί να διαχωριστεί από το λογιστήριο της επιχείρησης σε προσωπικό και επαγγελματικό. Αν κριθεί ότι μέρος του υπερβάλλοντος ποσού ή το σύνολο αφορά προσωπικά τηλεφωνήματα τότε, εφόσον τον λογαριασμό τον πληρώνει συνολικά ο εργοδότης, το κόστος των προσωπικών τηλεφωνημάτων μαζί με ΦΠΑ και τέλη που αντιστοιχούν στο ποσό θεωρείται παροχή σε είδος και φορολογείται ως εισόδημα.
Σε περίπτωση όπου δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός ή ο εργοδότης δεν προβεί στον διαχωρισμό αυτό για οποιονδήποτε λόγο και δεν χορηγήσει σχετική βεβαίωση, τότε το υπερβάλλον ποσό του κόστους του προγράμματος χρήσης θεωρείται παροχή σε είδος.
Φορολογούνται ανεξαρτήτως ύψους
1. Εταιρικά αυτοκίνητα: Το 30% του κόστους αποσβέσεων, τελών κυκλοφορίας, κόστους επισκευών και συντηρήσεων καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους αγοράς ή μίσθωσης φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δεν υπολογίζονται δαπάνες καυσίμων και διόδια. Η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το πραγματικό χρονικό διάστημα χρήσης της. Η χρήση εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για διάστημα άνω των 15 ημερολογιακών ημερών λογίζεται ως μήνας.
2. Δάνεια. Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο. Φορολογείται ως εισόδημα η διαφορά μεταξύ των τόκων που υπολογίζονται με βάση το μέσο επιτόκιο της αγοράς και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος. Προϋπόθεση να υπάρχει έγγραφη σύμβαση. Αν δεν υπάρχει έγγραφη συμφωνία, ως παροχή σε είδος λαμβάνεται το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου. Εξαιρούνται δάνεια ή προκαταβολές μισθών με ή χωρίς έγγραφη συμφωνία πριν από την 1η-1-2014.
3. Δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Τα λεγόμενα stock options θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες όχι όμως στη συνολική τους αξία. Εισόδημα θεωρείται το κέρδος που αποκομίζει ο εργαζόμενος κατά την απόκτηση των μετοχών. Το κέρδος υπολογίζεται αφαιρώντας από την τιμή κλεισίματος των μετοχών που αποκτήθηκαν κατά την άσκηση του δικαίωματος την τιμή διάθεσης του δικαιώματος. Το κέρδος δηλαδή κατά την άσκηση του δικαιώματος θεωρείται εισόδημα. Αφορά δικαιώματα που ασκούνται μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, ανεξάρτητα από το πότε είχε χορηγηθεί το δικαίωμα. Αφορά και μετοχές εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια.
4. Σπίτια. Το ενοίκιο που καταβάλλεται από τον εργοδότη για μισθωμένη κατοικία εργαζόμενου θεωρείται εισόδημα του εργαζόμενου. Αν η κατοικία ανήκει στον εργοδότη, εισόδημα αποτελεί το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Δεν φορολογούνται
Εντός επιχειρησιακών συμβάσεων. Παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας.
Γενικές παροχές. Σε όλες τις συμβάσεις εργασίας ακόμα και σε ατομικές δεν φορολογούνται παροχές για την ασφάλεια και την υγιεινή στον χώρο εργασίας, η παροχή τροφής στον χώρο εργασίας, η χορήγηση γάλακτος, η φύλαξη παιδιών στον χώρο εργασίας, η μεταφορά εργαζομένων με μίνι μπας, η παροχή στολής, διατακτικές έως 6 ευρώ την ημέρα, η χορήγηση θέσης στάθμευσης, δαπάνες για ζημιές ή αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης, κόστος συμμετοχής σε σεμινάρια, συνέδρια, προγράμματα επιμόρφωσης που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του, υποτροφίες από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ακόμα και αν οι υπότροφοι είναι παιδιά των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων, η χρήση πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, η παροχή οικίας σε δημοσίους υπαλλήλους ή εργαζόμενους σε φορείς του δημοσίου καθώς και η παροχή οικίας σε εργαζόμενους για πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησή τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη.
Εξαιρούνται
Αυτοκίνητα: αυτοκίνητα δοκιμών (test drive), τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πωλητές, τεχνικοί και εργαζόμενοι των οποίων η εργασία αποτελεί συχνή μετακίνηση, τα μίνι μπας, τα αυτοκίνητα πίστας των αεροδρομίων, τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού και VIP των εταιρειών διαχείρισης αεροδρομίων.
Κινητά: Το πάγιο της σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Tablet - internet. Απαλλάσσεται η παροχή μιας συσκευής ανά είδος. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα τάμπλετ, ένα κινητό τηλέφωνο καθώς και η σύνδεση στο διαδίκτυο.
Δάνεια: Γλιτώνουν δάνεια και προκαταβολές που χορηγήθηκαν έως τις 31-12-2013, παροχή συσκευών Η/Υ, tablets, κινητών και λοιπού εξοπλισμού για ένα τέτοιο εργαλείο ανά είδος. Δηλαδή, αν η επιχείρηση χορηγεί σε εργαζόμενο έναν φορητό υπολογιστή, μία συσκευή τηλεφωνάς και ένα tablet, η παροχή των τριών αυτών εργαλείων εργασίας δεν αποτελεί εισόδημα.
ΠΗΓΗ:euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου