Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΙΕΑ: «Βλέπει» εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου το β΄ εξάμηνο

ΙΕΑ: «Βλέπει» εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου το β΄ εξάμηνο
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα κινηθούν «σχεδόν ισορροπημένα» το β΄εξάμηνο του έτους, καθώς καθώς οι χαμηλότερες τιμές επιβαρύνουν την πλευρά της παραγωγής, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Το παγκόσμιο πλεόνασμα θα μειωθεί στα 200.000 βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους έξι μήνες του έτους από 1,5 εκατ. το α' εξάμηνο, αναφέρει η Υπηρεσία στην έκθεση της για την αγορά που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να ..
καταγράψει την μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1992, καθώς η σχιστολιθική παραγωγή κλονίζεται από τις χαμηλές τιμές. Επιπλέον, η προσπάθεια του Ιράν να αποκαταστήσει τις εξαγωγές συναντά εμπόδια ακόμα και μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων, αναφέρει η έκθεση.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολυαναμενόμενη πτώση στην παραγωγή από τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να επιταχύνεται» σημειώνεται.


Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες βρέθηκαν σε χαμηλά 12 μηνών τον περασμένο Ιανουάριο λόγω του παγκόσμιου πλεονάσματος που καταγράφεται, έχουν σημειώσει άνοδο 30% κατά τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συνεργάζονται σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της παραγωγής. Ωστόσο, χωρίς κάποια πρόταση για μείωση της παραγωγής, ο πραγματικός αντίκτυπος της συμφωνίας - η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρα - θα είναι μικρός, επισημαίνεται στην έκθεση.

«Μια πιθανή συμφωνία δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης» το α΄ εξάμηνο του 2016, αναφέρει στην έκθεση της η Υπηρεσία.
Ήδη άλλωστε «η παραγωγής της Σαουδική Αραβίας και της Ρωσίας είναι κοντά ή σε επίπεδα ρεκόρ», προσθέτει.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου