Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Η λογική της συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών στη Ντόχα

Η λογική της συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών στη Ντόχα
Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Σαουδικής Αραβίας, Βενεζουέλας και Κατάρ για το πάγωμα της παραγωγής έχει ήδη θέσει μία βάση για τις τιμές του αργού, ενώ μία συμφωνία αυτό το σαββατοκύριακο η οποία μπορεί να οδηγήσει στην συμπερίληψη άλλων χωρών μπορεί να επεκτείνει την ανάκαμψη, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ.

Αναλυτές κι επενδυτές αναρωτιούνται γιατί οι παραγωγοί πετρελαίου έχουν αφιερώσει τόσο πολλή διπλωματική ενέργεια στη συνάντηση της Doha στις 17 Απριλίου, τη στιγμή που οι περισσότεροι πιστεύουν πως το "πάγωμα" της παραγωγής θα έχει πενιχρή επίδραση στα επίπεδα παραγωγής αργού. Το γράμμα, μία πρόσκληση στη συνάντηση της Doha την οποία αρνήθηκε η Νορβηγία, ρίχνει λίγο φως στην υπόθεση.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ..
τουλάχιστον 15 χωρών ανέφερε στον υπουργό Πετρελαίου της Νορβηγίας πως το πλάνο για πλαφόν παραγωγής έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά της αγοράς. Η χώρα υποστηρίζει πως εάν περισσότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συμφωνήσουν, τότε θα περιοριστεί η παγκόσμια υπερπροσφορά αργού και θα ενισχυθεί η ανάκαμψη των τιμών.

Οι τιμές του αργού, οι οποίες κατέρρευσαν σε 12ετή χαμηλά τον Ιανουάριο εν μέσω παγκόσμιας υπερπροσφοράς, έχουν ανακάμψει κατά 30% τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω υποθέσεων πως οι παραγωγές χώρες θα κάνουν κάτι για να συντονίσουν την παραγωγή.

Σύμφωνα με δήλωση της ΙΕΑ, πάντως, αν και η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει τις τιμές, οποιαδήποτε συμφωνία η οποία περιορίζει μόνο την προσφορά παρά την εφαρμογή μείωσης παραγωγής δεν θα βοηθήσει στη μείωση της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

Η Nορβηγία δεν θα πάει στη Doha, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη του OPEC, πάντως, όπως το Ομάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Κολομβία, θα παρευρεθούν. Άλλες χώρες οι οποίες θα λείψουν λόγω πλάνων για αύξηση της παραγωγής τους είναι η Βραζιλία και το Ιράν.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου