Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Σήμερα παραλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ το πρώτο φορτίο ιρανικού αργού προς την Ευρώπη


Σήμερα περιμένουν τα ΕΛΠΕ την άφιξη του πρώτου φορτίου αργού πετρελαίου από το Ιράν, το οποίο αποτελεί συνάμα και το πρώτο φορτίο που φτάνει στην Ευρώπη, όπως δήλωσε χθες ο Γιάννης Ψυχογυιός, Γενικός Διευθυντής Εφοδιασμού, Διύλισης και Πωλήσεων του ομίλου.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΔΙΣ για το Ιράν, ο κ. Ψυχογυιός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις νέες εξελίξεις που πυροδοτεί η λήξη των δυτικών κυρώσεων, καθώς πλέον το Ιράν επιστρέφει στη διεθνή σκηνή και συγκεκριμένα μπορεί να επαναλάβει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη και τη χώρα μας. Όπως εξήγησε, το ιρανικό αργό "ταιριάζει" ιδιαίτερα ..
στις ανάγκες των ελληνικών διϋλιστηρίων διότι αυτά κατασκευάστηκαν εξ αρχής ακριβώς με τη λογική ότι το Ιράν θα ήταν ένας εκ των βασικών προμηθευτών τους. Πριν από τις κυρώσεις, τα ΕΛΠΕ κάλυπταν ένα ποσοστό 25% (60-70.000 βαρέλια) των εισαγωγών τους μέσω του Ιράν και σκοπεύουν να φτάσουν σύντομα και πάλι σε αυτά τα επίπεδα, αλλά και πιθανώς να τα ξεπεράσουν. Όπως τόνισε ο κ. Ψυχογυιός, "αυτό θα εξαρτηθεί από τις τιμές του ιρανικού αργού στην αγορά".

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ και η ιρανική κρατική πετρελαϊκή διαθέτουν εμπορικές σχέσεις εδώ και 30 χρόνια, οι οποίες πλέον αναβιώνουν με τον πιο συμβολικό και ουσιαστικό τρόπο μέσω της παράδοσης του πρώτου φορτίου της Ευρώπης στη δική μας χώρα. Το φορτίο θα είναι της τάξης του ενός εκατ. βαρελιών και θα το μοιραστούν τα ΕΛΠΕ με τη γαλλική Total. Μάλιστα, τον επόμενο μήνα αναμένονται άλλα δύο φορτία με αποτέλεσμα το ποσοστό του Ιράν στις εισαγωγές των ΕΛΠΕ να αυξηθεί στο 22-25%. Ο κ. Ψυχογυιός υπογράμμισε ότι "μπορούμε να εισάγουμε ακόμα και τις διπλάσιες ποσότητες", αναλόγως των τιμών.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου έχει ακόμη μια έμμεση θετική συνέπεια για τα ΕΛΠΕ και τη χώρα μας: Όπως εξήγησε ο κ. Ψυχογυιός, "βλέπουμε με χαρά ότι οι ανταγωνιστές του Ιράν (Σ. Αραβία, Ρωσία κτλ) ανησυχούν και είναι καλύτεροι μαζί μας πλέον" σε ότι αφορά τις τιμές. "Είναι ένα buyer's market", τόνισε χαρακτηριστικά σχετικά με την διεθνή αγορά. Το αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τα ΕΛΠΕ μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στο μέλλον, παράγοντας καλύτερα προϊόντα για τους καταναλωτές.

Τέλος, ο κ. Ψυχογυιός σχολίασε και το χρέος που είχαν τα ΕΛΠΕ προς τους Ιρανούς κατά την περίοδο των κυρώσεων. Είπε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές είχαν καλές σχέσεις και δεν χρειαζόταν προπληρωμή των ποσοτήτων αργού που εισήγαγαν τα ΕΛΠΕ. Ως αποτέλεσμα, όταν τέθηκαν οι κυρώσεις, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να αποπληρώσει την οφειλή της αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό λόγω των τραπεζικών περιορισμών και τα χρήματα δεν μπόρεσαν να προωθηθούν στον προορισμό τους. Τελικά, με την σημαντική βοήθεια της Πολιτείας, η αποπληρωμή διευθετήθηκε πριν από 2,5 μήνες με τρόπο ευνοϊκό για τα ΕΛΠΕ, όπως ανέφερε.

(του Χάρη Αποσπόρη)


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου