Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ενέργεια – Κτίρια – Εργατικό Δυναμικό • Απασχόληση και Ανεργία το 2015

martios -aprilios 2016
Με την εργασία αυτή, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ επιχειρείται να προταθεί μια εθνική στρατηγική για την ενδυνάμωση και ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου, υπό το πρίσμα της υποστήριξης δράσεων σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Οι προτάσεις πολιτικής που οριοθετούνται και προτείνονται προκύπτουν από τον Εθνικό Οδικό Χάρτη που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης BUILD UP Skills – Greece (BUS-GR). 

Στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην..
κατάρτιση και πιστοποίηση των προσόντων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου, με γνώμονα την επίτευξη των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για το 2020 αλλά και τη γενικότερη ανακούφιση του πολυπαθούς αυτού κλάδου. 

Στην εργασία αυτή αρχικά καταγράφεται και αναλύεται η παρούσα κατάσταση στον κτιριακό τομέα, με παράλληλη παράθεση στατιστικών στοιχείων, σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση. 
Ταυτόχρονα, καταγράφονται και τεκμηριώνονται τα κενά δεξιοτήτων, τα εμπόδια καθώς και οι ποσοτικές ανάγκες για καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στον κτιριακό τομέα στην Ελλάδα έως το 2020.

Η πρόταση πολιτικής, βασιζόμενη στα σημαντικά κενά δεξιοτήτων που παρατηρούνται, επιχειρεί να προδιαγράψει ένα πλήρες Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των καταγεγραμμένων εμποδίων για την υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για το 2020, και να προτείνει την εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού του κατασκευαστικού κλάδου στα ειδικά θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ο Εθνικός Οδικός Χάρτης αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης διαβούλευσης και έχει επικυρωθεί από ένα σημαντικό πλήθος ισχυρών εθνικών φορέων που εκπροσωπούν τους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, της εργασίας και της εκπαίδευσης. Επιπλέον η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δημοσιεύει άρθρο για την απασχόληση και την ανεργία το 2015. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τέλος, δημοσιεύει τις δραστηριότητες του ΙΝΕ το τελευταίο διάστημα.


ΠΗΓΗ:inegsee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου