Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Απαράδεκτο πολιτικό ατόπημα του Δήμαρχου Κοζάνης.


Την Παρασκευή 8/4 πρόκειται να γίνει στην Κοζάνη ημερίδα με θέμα "Μεταλιγνιτική εποχή – Η πρόκληση για τη Δυτική Μακεδονία" και, όπως φαίνεται στην αφίσα της εκδήλωσης, τη διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ως εδώ όλα καλά, είναι καλό οι περιοχές του λιγνίτη να προβληματίζονται και για το μέλλον, αφού ο λιγνίτης δεν θα υπάρχει για πάντα. Ήδη μάλιστα, με την άφρονα ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 15 χρόνων, αυτή που σημερινός Υπουργός είχε..
χαρακτηρίσει "μπάχαλο" προ διετίας, η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής έπεσε το 2015 στο μόλις 37,76%, επιστρέφοντας σε επίπεδα του πολύ μακρινού 1987. 


Η σύγκριση με τα επίπεδα του 2004, τότε που κάναμε την Ολυμπιάδα, είναι εντελώς αποκαρδιωτική, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα: για συγκρίσιμο σύνολο παραγωγής και ισοζυγίου ανταλλαγών ηλεκτρισμού μειώσαμε τη λιγνιτική παραγωγή απ' το 62,82% στο 37,76%, καταφέρνοντας ν' αυξήσουμε τις εισαγωγές απ' το 5,45% στο 18,68%, εν μέσω μάλιστα capital controls σ' όλο το 2ο εξάμηνο 2015, που δυσκόλεψαν τις εισαγωγές. Εισαγωγές ηλεκτρισμού που παράγουν οι γειτονικές χώρες με το δικό τους λιγνίτη, την ώρα που είμαστε χρεοκοπημένοι ως χώρα και πρέπει να παράγουμε με τις δικές μας δυνάμεις κι έχουμε ενεργά τόσο τα ορυχεία όσο και τους ΑΗΣ. Δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να μειώσουμε τόσο πολύ τη λιγνιτική μας παραγωγή, καθώς ...
οι εκπομπές "αερίων θερμοκηπίου" έχουν μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

Αυτή η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής χαροποιεί τους εχθρούς του λιγνίτη, κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το πολιτικό ατόπημα του Δήμαρχου Κοζάνης: στο πρόγραμμα της ημερίδας μεταξύ των ομιλητών υπάρχει ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης κι ο εκπρόσωπος του WWF!

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης συνεργάζεται πολιτικά με τους Οικολόγους Πράσινους κι ο Πρόεδρός της ήταν επί σειρά εκλογικών αναμετρήσεων υποψήφιος βουλευτής και Ευρωβουλευτής, πρόκειται συνεπώς σαφώς για πολιτικό σχηματισμό. Το WWF είναι μια ΜΚΟ απ' τις δεκάδες που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος. Στην ημερίδα δεν υπάρχει ομιλητής από άλλο πολιτικό φορέα, ούτε και άλλη περιβαλλοντική οργάνωση. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα το συμπέρασμα πως ο προερχόμενος απ' την Οικολογική Κίνηση, αλλά εκλεγμένος με τη στήριξη του Σύριζα, Δήμαρχος Κοζάνης δεν μπορεί να διαχωρίσει την ιδιότητα του μέλους της Οικολογικής Κίνησης απ' την ιδιότητα του Δημάρχου και "καπελώνει" το θεσμό, καλώντας στην ημερίδα κατά το κοινώς λεγόμενο "συγγενείς και φίλους", την ίδια ώρα που αποκλείει άλλες φωνές, π.χ. όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Καλεί το WWF προφανώς για να πολεμήσει ακόμα μια φορά τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, τη μόνη ελπίδα κατά τον ΑΔΜΗΕ να έχουμε ρεύμα τα βράδια μετά το 2020, όταν θα έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους αρκετές απ' τις παλιές λιγνιτικές μονάδες, λόγω της κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές. Και να πολεμήσει την προοπτική επαναλειτουργίας του Ορυχείου Βεύης και την κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2, που επιθυμεί διακαώς ο λαός της περιοχής. 

Απ' τους ομιλητές της ημερίδας φαίνεται να λείπουν τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας, που φυσιολογικά θα κληθούν να στηρίξουν την περιοχή στη μεταλιγνιτική εποχή. Ενώ υπάρχει το Πανεπιστήμιο, φαίνεται να λείπει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχει ομιλητής απ' τη ΔΕΗ για να παρουσιάσει το σχέδιο αποκατάστασης και χρήσης των εδαφών των ορυχείων, αλλά δεν υπάρχει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κοζάνης & Φλώρινας, που είναι η αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων των ορυχείων. Και υπάρχει ένα δίωρο το απόγευμα για "τοποθετήσεις φορέων", όταν ο Υπουργός θα έχει ήδη πιθανά αναχωρήσει για την Αθήνα και δεν θα είναι εκεί για ν' ακούσει τους "φορείς".

Αγαπητέ Δήμαρχε Κοζάνης, η μεταλιγνιτική εποχή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να στήνεις "πανηγυράκια" με τον πολιτικό σου "μέντορα" και το WWF ενώπιον του Υπ. Ενέργειας. Προφανώς η μεταλιγνιτική εποχή δεν αφορά μόνο το Δήμο Κοζάνης, αφορά επίσης τους Δήμους Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας, που "στριμώχτηκαν" στο πρόγραμμα ως "ενεργειακοί Δήμοι", αλλά επηρεάζει και ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. 

Η αφετηρία για το σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής εποχής πρέπει και μπορεί να είναι η διασφάλιση της ολοκλήρωσης της εκμετάλλευσης των ήδη ανοικτών ορυχείων και η οριστικοποίηση της μορφολογίας της αποκατάστασης των εδαφών, καθώς η τελική μορφολογία θα είναι αυτή που θα επιτρέπει εφεξής τη μια ή την άλλη χρήση γης. Έχει κατανοήσει κανείς σας πως η μείωση του ρυθμού εκμετάλλευσης των υπόλοιπων αποθεμάτων μεταθέτει σε βάθος χρόνου τη μεταλιγνιτική εποχή και δίνει περιθώριο χρόνου για το σχεδιασμό χρήσεων γης; Με προτάσεις που σήμερα δεν έχουν καν ακουστεί, αλλά που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής; Και φυσικά δεν αναφέρομαι στο εργοστάσιο κατασκευής Φ/Β που είχε τάξει ο ΓΑΠ το 2011, ή τη χιλιοαναμασημένη πρόταση κατασκευής ανεμογεννητριών "όπως η Πορτογαλία". Αυτά δεν ξεγελούν πια ούτε μικρά παιδιά: είχαμε εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών από πολύ παλιά, απ' την εποχή που κόβονταν τα πτερύγια κι έπεφταν στο έδαφος, είχαμε κι εργοστάσια Φ/Β που έκλεισαν, επειδή δεν έβγαιναν οικονομικά. Αλλά εσείς ξέρετε πάντα καλύτερα, επειδή είστε "Οικολόγοι";


Αυτά φυσικά είναι "ψιλά γράμματα" για την Οικολογική Κίνηση και το WWF, καθώς είναι γνωστό πως το πρώτο μέλημά σας είναι να βάλουμε κι άλλες ανεμογεννήτριες, κι άλλα Φ/Β, μη τυχόν και δεν κάψουμε αρκετό 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, που είναι "πολύ πιο ευγενές καύσιμο" κατά το Μανιάτη. Μην πείτε πάλι στην ημερίδα για ηλεκτροδότηση από αιολικά & Φ/Β, το διάγραμμα από το Agorameter του Agora-Energiewende είναι απολύτως κατατοπιστικό για το τι ακριβώς ηλεκτροδοτεί την πολύ αιολική και πολύ Φ/Βική Γερμανία, μετά από μια δεκαπενταετία ξέφρενης εγκατάστασης ανεμογεννητριών και Φ/Β, που εκτόξευσε τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη και βυθίζει καθημερινά πολίτες σ' ενεργειακή φτώχεια. Και πηγαίνετε να εξηγήσετε στους κατοίκους της Ρόδου και της Χάλκης για ποιο ακριβώς λόγο είχαν τρία απανωτά μπλακ άουτ τον τελευταίο μήνα, ενώ τα εγκατεστημένα αιολικά & Φ/Β "επαρκούσαν" για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Αγαπητέ Δήμαρχε Κοζάνης, οι ανεδαφικές απόψεις τόσο της Οικολογικής Κίνησης όσο και των Οικολόγων Πράσινων έχουν αποδοκιμαστεί επανειλημμένα στις εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και χρόνια. Κι έχουν αποδοκιμαστεί επειδή αποτελούν ένα άκριτο αναμάσημα των απόψεων των Γερμανών Πράσινων προ 20ετίας, χωρίς καμιά σοβαρή πολιτική και οικονομική ανάλυση των διαφορών των οικονομιών της έντονα εξαγωγικής Γερμανίας με την εισαγωγική Ελλάδα. Το να επιχειρείς λοιπόν να εκμεταλλευθείς την εκλογή σου με τη στήριξη του Σύριζα, για να προβάλεις τις προσωπικές σου απόψεις, αποτελεί μέγιστο πολιτικό ατόπημα.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου