Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Υπ. Εργασίας: Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μέχρι τέλος Ιουνίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Υπ. Εργασίας: Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μέχρι τέλος Ιουνίου
Επίθεση εξαπέλυσε με ανακοίνωση του το Υπ. Εργασίας στη ΓΣΕΕ με επίκεντρο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Πιο συγκεκριμένα το Υπ. Εργασίας αρνείται τις κατηγορίες της ΓΣΕΕ ότι "δεν ανέλαβε πρωτοβουλία" για τη λήξη της μετενέργειας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Σύμφωνα με την πλευρά του Υπουργείου "οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν μέχρι τέλος Ιουνίου". Αντίθετα, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι λήγει στις 31 Μαρτίου 2016 και έχει ήδη ζητήσει ανανέωσης της υπογραφής της από τους εργοδοτικούς φορείς. Η ΕΣΕΕ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι θα λάβει θετική στάση.

Η ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας αναφέρει πως..
"η άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, Διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται όμως ότι βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει: "Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό".

Επομένως, οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ.

Στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση καλωσορίζει τυχόν απόφαση των κοινωνικών εταίρων να παρατείνουν, παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2016 την ισχύ της ΕΓΣΣΕ, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στην μελλοντική διαπραγμάτευση τους".


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου