Το πετρέλαιο έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικό κατά τις τελευταίες εβδομάδες παρά το περιστασιακό αίσθημα αποστροφής ρίσκου. Στις αρχές Μαρτίου οι τιμές έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τριών μηνών - στα $42,49/βαρέλι για το WTI και στα $42,45/βαρέλι για το Brent. Αυτό πυροδοτήθηκε από τον συνδυασμό περιορισμού της προσφοράς, την πρόταση για πάγωμα της παραγωγής και την αποδυνάμωση του Δολαρίου ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, το εύρος του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου των $44,16-$46,66 μπορεί να λειτουργήσει περιοριστικά για την περεταίρω ενίσχυση του WTI στον κοντινό ορίζοντα. Στο προσεχές μέλλον, το σημαντικότερο γεγονός από την πλευρά της προσφοράς είναι ..
η σύνοδος της 17ης Απριλίου στην Ντόχα, με σκοπό το πάγωμα της παραγωγής, ενώ η αύξηση της ζήτησης από του βασικούς καταναλωτές ενδεχομένως να συνεχίσει να επιβραδύνεται.
Γράφημα 1: Παγκόσμια Προσφορά Εναντίον Ζήτησης.
Πηγή: Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) μέσω του Bloomberg
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 180.000 βαρέλια/ημέρα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αναφορά του Μαρτίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), αν και η μείωση αυτή ήταν επώδυνα αργή. Εντός του OPEC, η μειωμένη παραγωγή από Ιράκ, Νιγηρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίστηκε από την άνοδο της παραγωγής του Ιράν, κατόπιν της άρσης των κυρώσεων. Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί σχιστολιθικού διέκοψαν πρόσφατα το κλείσιμο ενεργών πλατφορμών εξόρυξης, σύμφωνα με την Baker Hughes Inc. Η πρακτική αυτή λογικά θα συνεχιστεί κατά το προσεχές διάστημα, εκτός και αν επιτευχθεί συμφωνία ελέγχου της παραγωγής στην επερχόμενη συνάντηση των παραγωγών χωρών. Το Κατάρ έχει οργανώσει επιτυχώς την εν λόγω συνάντηση μεταξύ των μελών του OPEC και άλλων βασικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών προκειμένου να παγώσει η παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου και να μειωθεί έτσι η υπερβάλλουσα προσφορά. Την στιγμή που γράφεται το άρθρο, ο υπουργός ενέργειας του Κατάρ, έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή 15 χωρών (μέλη του OPEC και μη) με τον οικειοθελή αποκλεισμό του Ιράν και της Λιβύης. Αν η σύνοδος δεν αποφέρει καρπούς, παρόμοιες προτάσεις είναι πιθανό να συζητηθούν στην τακτική σύνοδο του OPEC στις 2 Ιουνίου.
Η προσφορά από τους βασικούς παραγωγούς έχει συσσωρευτεί με την πάροδο των χρόνων, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (Γράφημα 2). Παρόλα αυτά, καθώς οι χαμηλές τιμές δυσχεραίνουν τις επενδύσεις, η πτώση της προσφοράς μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ανάκαμψη των τιμών.
Γράφημα 2: Προσφορά – Απόλυτα Επίπεδα
Πηγή: Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) και ΟΟΣΑ
Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση έχει επίσης επιβραδυνθεί λόγω των αβέβαιων οικονομικών συνθηκών στους μεγαλύτερους καταναλωτές – την Κίνα και τις ΗΠΑ. Στην απόφαση νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς των ΗΠΑ ανέφερε πως η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό και ενώ τα ισχυρά κέρδη της εργασίας καταδεικνύουν επιπρόσθετη ενίσχυση της αγοράς εργασίας, οι σταθερές επενδύσεις και οι καθαρές εξαγωγές παρέμειναν χαμηλά. Ο κατασκευαστικός ΡΜΙ των ΗΠΑ σημείωσε χαμηλά δύο ετών τον Δεκέμβριο του 2015 και δεν έχει ανακάμψει έκτοτε. Στην Κίνα, ο αντίστοιχος δείκτης για τον Φεβρουάριο, συρρικνώθηκε στα επίπεδα του Μαρτίου του 2014 καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα πασχίζει να βελτιωθεί από τα χαμηλά πολλών ετών του Σεπτεμβρίου.
Τεχνική Εικόνα: Η ανάλυση της αγοράς και ο μέσος όρος 200 ημερών στέκονται εμπόδιο στο ράλυ του 61% Fibonacci.
Το πετρέλαιο κατέγραψε σημαντική επάνοδο ύστερα από το χαμηλό στα $26,03 για το WTI στις 11 Φεβρουαρίου. Έκτοτε ο μαύρος χρυσός έχει ενισχυθεί κατά 61% ή $15,91, σημειώνοντας υψηλό $41,90 στα τέλη Μαρτίου. Όσοι επένδυσαν στην πτώση των τιμών, μπορεί προς ώρας να βρίσκονται εκτεθειμένοι, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα καθώς προσεγγίζουμε την σημαντική αντίσταση του μέσου όρου 200 ημερών (200-DMA) στην περιοχή των $42/βαρέλι. Ο 200-DMA είναι αυτός που ανέκοψε την άνοδο τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο και έχει πλέον επιβεβαιωθεί ως σημαντική μακροπρόθεσμη αντίσταση. Επιπροσθέτως, η αδυναμία του US Dollar που έχει αρνητική συσχέτιση με το πετρέλαιο, μπορεί να παράσχει περεταίρω στήριξη στον μαύρο χρυσό. Επίσης, ο RSI (5) σε ημερήσιο γράφημα, κατέγραψε πρόσφατα την υψηλότερη τιμή του από τις αρχές του 2014.
Καθώς εισερχόμαστε στο 2ο τρίμηνο του 2016, τα βλέμματα θα στραφούν στις συσχετιζόμενες αγορές αλλά και σε σημαντικά επίπεδα στηρίξεων/αντιστάσεων για να διαπιστώσουμε αν οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να ‘χτίζουν’ αγοραστικές θέσεις. Σύμφωνα με τον δείκτη COT του CFTC, οι αγοραστικές τοποθετήσεις των κερδοσκόπων στα τέλη Μαρτίου ανέρχονται σε 73%, που σημαίνει πως μπορεί να δούμε περεταίρω συσσώρευση αγοραστικών θέσεων. Δεδομένης όμως της επιθετικής αυτής ανοδικής κίνησης, θα δούμε είτε μία διόρθωση μεγάλου μέρους της κίνησης, ή μία μικρότερη (σε %) συνέχιση υψηλότερα λόγω και ενδεχόμενης συνεχιζόμενης αδυναμίας του Δολαρίου. Καθώς το τέλος του 1ου τριμήνου μας οδηγεί στον μέσο όρο 200 ημερών, στο 61,8% της διόρθωσης Fibonacci από τα επίπεδα του Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου και στο καθοδικό κανάλι, οι ανοδικές βλέψεις θα συνεχίζονται πάνω από τα $35,94-$34,25. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει πολλά επίπεδα pivot και παραμονή πάνω από αυτήν θα πρέπει να μας διατηρήσει επικεντρωμένους στην άνοδο. Βέβαια το θεμελιώδες ρίσκο παραμένει, αφού μπορεί να δούμε τους παραγωγούς να επαναφέρουν την υπερπροσφορά προς εξυπηρέτηση των ισολογισμών τους, οδηγώντας την τιμή πίσω προς τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Οι ε λόγω θεμελιώδεις παράγοντες και/ή μία επάνοδος του US Dollar θα ευνοούσαν άλλη μία κίνηση χαμηλότερα από τον 200-DMA για το WTI.
Tyler Yell, Trading Instructor
ΠΗΓΗ:forex.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου