Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από άνθρακα καταναλώνουν την ίδια ποσότητα νερού με ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους


Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα του πλανήτη χρησιμοποιούν αρκετό νερό ετησίως για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων για ένα χρόνο. Μάλιστα, οι μονάδες αυτές συχνά βρίσκονται σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας νερού.

Τα δεδομένα προέρχονται από έκθεση της Greenpeace που εξέτασε την κατανάλωση νερού 8.359 υφιστάμενων και 2.668 μελλοντικών μονάδων άνθρακα σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, ένας σταθμός μεσαίου μεγέθους, ισχύος 500 μεγαβάτ, καταναλώνει το νερό που χωράει σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων κάθε τρία λεπτά. Το νερό δεν χρησιμοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής ενέργειας, κυρίως για λόγους ψύξης, αλλά επίσης για την εξόρυξη του άνθρακα από το έδαφος.

Το 44% των υφιστάμενων σταθμών βρίσκεται σε ..
περιοχές που ήδη δεν διαθέτουν αρκετό φρέσκο ​​νερό. Επιπλέον, το 25% των προγραμματισμένων νέων εγκαταστάσεων θα κατασκευαστεί σε περιοχές όπου επιταχύνεται η εξάντληση των υπόγειων υδάτων, μάλιστα συνήθως λόγω εξόρυξης πετρελαίου ή άνθρακα. Η παρουσία ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας υποβαθμίζει περισσότερο την ποιότητα του νερού, λόγω της μόλυνσης από τα απόβλητα.

Η μελέτη αποκαλύπτει μία ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση στην Κίνα, όπου πάνω από 200 νέοι σταθμοί έχουν προγραμματιστεί για κατασκευή, επιδεινώνοντας την ξηρασία στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μερικοί από τους υπάρχοντες σταθμούς δε λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, αλλά δεν έχουν κλείσει ακόμα, παρά το μεγάλο αριθμό τους.

Ωστόσο, η ασιατική χώρα έχει προβεί στη λήψη ορισμένων σημαντικών μέτρων για την απεξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα. Αντίθετα, η Πολωνία και η Νότια Αφρική είναι τα κράτη με τη μεγαλύτερη εξάρτηση, με πάνω από το 85% της ενέργειας να προέρχεται από άνθρακα.

Κάποιοι σταθμοί πειραματίζονται με τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση νερού, όπως με τη μέθοδο ξηρής ψύξης, αλλά η καλύτερη λύση, σύμφωνα με την έκθεση, είναι να περιοριστεί δραματικά η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, προς όφελος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ή του φυσικού αερίου.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου