Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΕΕ: Αυστηρότερη νομοθεσία για την απόσπαση εργαζομένων

ΕΕ: Αυστηρότερη νομοθεσία για την απόσπαση εργαζομένων
Οι κατασκευαστικές εταιρίες και άλλοι εργοδότες θα υποχρεωθούν να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς σε συμβασιούχους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν από άλλες χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο των σχεδίων για ενίσχυση του ενός εργασιακού νόμου που εδώ και καιρό έχει αποδειχθεί επίμαχος.

Η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Απόσπαση Εργαζομένων (posting of workers directive), η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο, πρόκειται να εκπληρώσει μια δέσμευση στην οποία προχώρησε πέρυσι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, για διασφάλιση του «ίδιου μισθού για την ίδια δουλειά στο ίδιο μέρος».

Για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού έχουν πιέσει χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, οι οποίες επιχειρηματολογούν πως δίνεται η ευκαιρία στους εργοδότες να κάνουν κατάχρηση των υπάρχοντων κανονισμών για την απόσπαση εργαζομένων, υπονομεύοντας τους τοπικούς εργασιακούς νόμους.

Ωστόσο, κυβερνήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εκφράζουν..
φόβους πως η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των εταιριών τους, αναγκάζοντάς τις να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς στο προσωπικό που παίρνουν από το εξωτερικό. Ενάντιοι στα σχέδια είναι και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, πάνω από το 40% των αποσπασμένων εργαζομένων στην ΕΕ απασχολείται στον κατασκευαστικό τομέα. Άλλοι τομείς στους οποίους απαντάται αυτή η πρακτική είναι η γεωργία, οι μεταφορές και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι χώρες που στέλνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς εργαζομένων σε άλλα κράτη της ΕΕ περιλαμβάνουν την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ οι Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο λαμβάνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς εργαζομένων που προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου