Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Πολιτικός «πόλεμος» για τους «παράνομους» διορισμούς στη ΡΑΕ

Πολιτικός «πόλεμος» για τους «παράνομους» διορισμούς στη ΡΑΕ
H τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με έγγραφό της είχε επισημάνει την απόρριψη των συγκεκριμένων υποψηφίων από την επιτροπή της Βουλής, ωστόσο τόσο ο πρόεδρος Νίκος Μπουλαξής, όσο και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Μανωλκίδης παραμένουν στις θέσεις

Σε πολιτικό ζήτημα έχει αναβαθμιστεί η «παράνομη» τοποθέτηση εδώ και οκτώ μήνες των επικεφαλής της θεωρητικά ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από την κυβέρνηση, καθώς, αν και έχει αμφισβητηθεί με επίσημα έγγραφα η νομιμότητά των διορισμών τους, παραμένουν στις θέσεις τους με τις ευχές του νυν πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Και αυτό διότι δεν συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων ορίζει ο σχετικός νόμος). Παρ' ότι η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με έγγραφό της είχε επισημάνει την απόρριψη των συγκεκριμένων υποψηφίων από την επιτροπή της Βουλής, τόσο ο πρόεδρος Νίκος Μπουλαξής, όσο και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Μανωλκίδης είναι στις θέσεις αυτές εντελώς παράνομα.

Το ζήτημα επαναφέρει ο βουλευτής της..
Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος με επιστολή του στο Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση ζητά να μεριμνήσει ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα σε σχέση με την εφαρμογή της, από 9ης Ιουνίου 2015, Έκθεσης της Ειδικής Μόνιμης Επτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία, όπως προκύπτει, δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων μελών της για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ.

Από την πλευρά του το υπουργείο αφήνει υπονοούμενα για εσκεμμένο λάθος στην ανάγνωση του κανονισμού της Βουλής από κάποιους, με σκοπό να θεωρούν παράνομες τις τοποθετήσεις και όλως περιέργως, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ανακάλυψαν κάποιοι την υποτιθέμενη παρανομία

«Το όλο ζήτημα αφορά στον παράνομο διορισμό του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Όπως προκύπτει από την ανωτέρω Έκθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας , δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων μελών της για τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΕ», υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή του και προσθέτει πως «παρά ταύτα η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη στον παράνομο διορισμό τους».

Το υπουργείο απαντά πως η Πράξη 16 του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία διορίστηκαν στις 23.6.2015 στις αντίστοιχες θέσεις ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, είναι απολύτως νόμιμη, ουδέποτε προσεβλήθη στα αρμόδια Δικαστήρια από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ενώ από καμία πολιτική δύναμη δεν αμφισβητήθηκε η νομιμότητά της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, όλως περιέργως, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ανακάλυψαν κάποιοι την υποτιθέμενη παρανομία, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το νόμο και τον Κανονισμό της Βουλής, και φτάνουν στο σημείο να μιλούν για ζήτημα νομιμότητας όλων των πράξεων της ΡΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. «Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκρότηση, η σύνθεση και η λειτουργία της ΡΑΕ είναι απολύτως νόμιμη, όπως μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις διοικητικού δικαίου και της σχετικής νομοθεσίας που διέπει την Αρχή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η προβλεπόμενη στον Κανονισμό της Βουλής, όπως τονίζει το υπουργείο, πλειοψηφία επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς 8 μέλη της Επιτροπής Θεσμών ψήφισαν υπέρ των προτεινόμενων υποψηφίων, ενώ κατά αυτών ψήφισαν 7 μέλη. Εξυπακούεται ότι οι δηλώσεις «παρών» δεν συνυπολογίζονται στους παρόντες, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη στη συγκεκριμένη διαδικασία ψήφος μπορεί να είναι είτε αρνητική είτε θετική, χωρίς ο Κανονισμός της Βουλής να προβλέπει τη δήλωση «παρών».

«Ακόμη, όμως, και εάν επιμένουν κάποιοι να ερμηνεύουν διαφορετικά τον Κανονισμό και να θεωρούν παράνομες τις τοποθετήσεις, σημειώνουμε ότι 8 μήνες μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ (Υ.Ο.Δ.Δ 447/23.6.2015), η διοικητική πράξη διορισμού του Προέδρου και Α' Αντιπροέδρου της ΡΑΕ έχει καταστεί οριστικά και αμετάκλητα νόμιμη και απρόσβλητη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΘΕΜΑ τον Φεβρουάριο του 2016 είχε δημοσιεύσει τα έγγραφα που αποδεικνύει ότι και οι δύο άνδρες είναι παράνομα στις θέσεις τους.

Τι σημαίνει αυτό όπως λένε νομικοί και δικαστικοί κύκλοι:
■ Πρώτον, το γεγονός ότι και οι δύο ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους ενώ έχουν διοριστεί παρανόμως δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους (ποινικές ή μη). Και γι' αυτούς ο νόμος δεν προβλέπει τις εξαιρέσεις των πολιτικών προσώπων.
■ Δεύτερον, προκύπτουν σαφείς ευθύνες και για τον πρώην υπουργό που τους διόρισε παρανόμως, δηλαδή τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και τον νυν κ. Πάνο Σκουρλέτη που τους διατηρεί στη θέση τους.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου