Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Κουίζ: τι είναι "hochspekulative Geschäfte mit enormen Risiken für die öffentlichen Haushalte";


Το σημερινό κουίζ δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους γερμανομαθείς αναγνώστες. Επειδή ωστόσο, παρ' ό,τι ζούμε σε μια Γερμανική Ευρώπη, ακόμα δεν φτάσαμε να είμαστε όλοι γερμανομαθείς, στον τίτλο γράφει "εξαιρετικά κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με τεράστιους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά". Και είναι χαρακτηρισμός που απέδωσε στα αιολικά πάρκα ο υπεύθυνος για την ενέργεια του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στο τοπικό Κοινοβούλιο του κρατιδίου της Έσσης. Η λεζάντα στην εικόνα της ανεμογεννήτριας λέει "εκατομμύρια χαμένα σε αιολικά έργα".

Το κρατίδιο της Έσσης με περίπου 650-700 ανεμογεννήτριες δεν είναι απ' τα πιο αιολικά κρατίδια, στον τομέα αυτό προηγείται μακράν των υπολοίπων η Κάτω Σαξονία (Niedersachsen) με πάνω από 5.300. Ωστόσο και στην Έσση, όπως και στην υπόλοιπη Γερμανία, πολλοί δήμοι, κοινωφελείς επιχειρήσεις και ενεργειακοί συνεταιρισμοί έσπευσαν να επενδύσουν στα αιολικά πάρκα, υπολογίζοντας σε μεγάλες αποδόσεις, "εγγυημένες" απ' τις μεγάλες επιδοτήσεις που πλήρωναν και πληρώνουν οι καταναλωτές. Μια ακόμα έκφραση της "ενεργειακής δημοκρατίας", που συγκινεί ιδιαίτερα κάποιους στο Σύριζα. Λογάριαζαν ωστόσο χωρίς το ...

"στρατηγό άνεμο", που ακόμα και στις Γερμανικές πεδιάδες αποδείχθηκε εξίσου αναξιόπιστος όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη: δεν φυσά όσο υπολόγιζαν, τα πάρκα δεν παράγουν όσο είχαν υποσχεθεί στους επενδυτές, οι εισπράξεις δεν πάνε πολύ καλά και κατά συνέπεια οι αποδόσεις κεφαλαίου είναι απογοητευτικές. Ως αποτέλεσμα των απογοητευτικών οικονομικών επιδόσεων δυο δημοτικές επιχειρήσεις της Έσσης μήνυσαν την εταιρεία ανάπτυξης αιολικών JUWI, καθώς τους είχε υποσχεθεί μεγάλες ταχύτητες ανέμου και "σίγουρα λεφτά". Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας όχι μόνο δεν ήλθαν κέρδη στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά ήλθαν ζημιές διψήφιων εκατομμυρίων, που επιβαρύνουν τους δημότες.

Στην Έσση υπάρχουν στην αναμονή για αδειοδότηση επιπλέον περίπου 470 ανεμογεννήτριες, οπότε ο υπεύθυνος για την ενέργεια του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών έσπευσε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους και να ζητήσει τη διακοπή χρηματοδότησης με δημόσιο χρήμα όλων των σχεδιαζόμενων αιολικών έργων! Τόσο καλά! Εκεί, στο Σύριζα, ακούει κανείς; Και μια που μιλάμε για ταχύτητες ανέμου που δεν επαληθεύθηκαν στη Γερμανία της σχολαστικής προετοιμασίας, έχει πάρει είδηση κανείς στο Σύριζα πως τα αιολικά αναπτύχθηκαν στη χώρα μας με ανεπαρκή ανεμολογικά δεδομένα, περίπου "πηγαίνοντας στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα"; 


Οι κακές οικονομικές αποδόσεις των αιολικών πάρκων λόγω υπερεκτίμησης των ανεμολογικών δεδομένων δεν είναι κάτι το νέο, το είχαμε δει και πριν σχεδόν δυο χρόνια, όταν είχε σχετική δημοσίευση το Der Spiegel, με το χαρακτηριστικό λογοπαίγνιο "Gone with the Wind - Όσα παίρνει ο Άνεμος".

Τώρα ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία πως ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, όπως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), στρέφει ευθέως τα βέλη ενάντια στα αιολικά και ζητά τη διακοπή των επενδύσεων δημόσιου χρήματος σ' αυτά. Πρόκειται για ένα κόμμα που ήταν ανέκαθεν στη Γερμανία ο παραδοσιακός σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών για το σχηματισμό "δεξιάς" κυβέρνησης συνασπισμού, (για τους παλαιότερους είναι το κόμμα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας το 1989, όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου). Στα μεταγενέστερα χρόνια ωστόσο η "δεξιά" μετατόπιση των Σοσιαλδημοκρατών κατέστησε δυνατό το σχηματισμό του "μεγάλου" συνασπισμού, οπότε η συμμαχία με τους Ελεύθεροι Δημοκράτες έγινε περιττή για τη Μέρκελ, ιδίως μετά τον καταποντισμό τους στις τελευταίες εκλογές το 2013, όταν με 4,8% δεν έπιασαν το όριο του 5% κι έμειναν εκτός Ομοσπονδιακής Βουλής.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου