Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

"Ψήνεται" συμφωνία για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Αποτέλεσμα εικόνας για "Ψήνεται" συμφωνία για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
Μέτωπο με τους εργοδότες επιχειρεί να συμπτήξει η κυβέρνηση προκειμένου να "περάσει" το ασφαλιστικό και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική φαρέτρα της στη συζήτηση που ξεκινά με τους δανειστές για την επιλογή να μην προχωρήσει σε ονομαστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στις 11 το πρωϊ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί "συναίνεση" τουλάχιστον στα ζέοντα θέματα της χρηματοδότησης του νέου ασφαλιστικού.

 Και αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι μεγάλοι εργοδοτικοί φορείς φέρονται να αποδέχονται ως "αναγκαίο κακό" τη λύση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αντιπροτείνοντας, όμως, αυτή να περιοριστεί στο 1% (0,5% και 0,5% μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου αντί 1,5% που προτείνει η κυβέρνηση) ώστε να βρεθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ, και παράλληλα να γίνουν μειώσεις στις επικουρικές  συντάξεις άνω των 170 ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστούν άλλα 300 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω εντάσσονται σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση που...
θα υποβάλει σήμερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, και με την οποία επιχειρείται να συγκεραστούν επιμέρους διαφορές τόσο μεταξύ των εργοδοτών, όσο και με την κυβέρνηση η οποία έχει προτείνει αύξηση εισφορών κατά 1,5%. Το ενδιαφέρον είναι πως παρά τη ρητορική του παρελθόντος που παρέπεμπε σε κάθετη άρνηση των εργοδοτών να συμφωνήσουν σε αύξηση εισφορών, αυτή τη φορά φαίνεται να υπάρχει σχετική σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ, παρότι οι εργοδότες δεν το "φωνάζουν".

Η εναλλακτική λύση που προβάλλεται, δηλαδή της επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, θεωρείται πολύ σκληρότερη για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερο τίμημα συγκριτικά με την αύξηση των εισφορών.

Ενδεικτική είναι η θέση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη ο οποίος υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει "το μη χείρο βέλτιστο". 

Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη  μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου".

Κλίμακα για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Στις προτάσεις των εργοδοτών και ειδικότερα των εμπόρων και βιοτεχνών, θα περιλαμβάνεται επίσης η θέσπιση κλιμακωτού ορίου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών που πλέον θα προσδιορίζονται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου της κυβέρνησης, προβλέπεται ως ανώτατο όριο καταβολής εισφορών το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου φέρεται πρόθυμο να εξετάσει τις προτάσεις των εργοδοτών, παρότι σε επίπεδο ρητορικής ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει κατηγορηματικά. 

 Επιπλέον τα μηνύματα που εκπέμπονται τις τελευταίες ώρες από την πλευρά των δανειστών και κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πως η πρόταση μιας περιορισμένης αύξησης των εισφορών για μια τριετία, σε συνδυασμό με συμπληρωματικά μέτρα αντιστάθμισης της απώλειας ανταγωνιστικότητας που θα προκληθεί στις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Στις τάξεις των εργοδοτικών οργανώσεων επικρατεί η άποψη πως το νέο ασφαλιστικό "δεν αποτελεί απλή μεταρρύθμιση αλλά επειδή είναι γραμμένο από λευκό χαρτί μπορεί να αποδειχθεί βιώσιμο σχέδιο για το μέλλον" και υπό αυτή την έννοια οι κοινωνικοί εταίροι προθυμοποιούνται να το στηρίξουν.

Επιπλέον οι περισσότεροι  φορείς ενώ διαφωνούν με την επιλογή να πληρώσουν το μάρμαρο οι νέοι εργαζόμενοι για να διαφυλαχτούν οι σημερινοί συνταξιούχοι, συμμερίζονται την άποψη ότι η περικοπή ονομαστικών συντάξεων στην παρούσα συγκυρία θα στερούσε πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Τέλος τραπεζικών συναλλαγών      

Γεγονός που εξηγεί την στροφή στις θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίες πλέον δέχονται να συζητήσουν την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με επιπλέον εργοδοτικές εισφορές, είναι η προοπτική να επιλεγεί τελικά από την κυβέρνηση, η εναλλακτική λύση της επιβολής τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές στις επιχειρήσεις και θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία.

Παρότι η πρόταση για επιπλέον φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών υπέρ του ασφαλιστικού δεν αντιμετωπίζεται, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

α) επιβολή τέλους 1‰ σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΣΕ, εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης άνω των 700 εκ. ευρώ.

β) επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

γ) Εξαίρεση από το τέλος των μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που θα περιόριζε τα έσοδα σε 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η όποια επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές είναι βέβαιο πως θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην οικονομία. Ειδικότερα, υποστηρίζει πως δεν συντελεί στη πιθανή επιστροφή  μετρητών από ιδιώτες προς τις τράπεζες. 

Επίσης προτρέπει στη διοχέτευση συναλλαγών εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, συνεπάγεται πως "το χρήμα θα φορολογείται όσες φορές αλλάζει χέρια" και θα λειτουργεί αντίρροπα προς την πρόθεση για αύξηση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

Αντίθετα, θα ενισχύσει την παραοικονομία αφού θα επιβαρύνει επιπλέον τις τραπεζικές συναλλαγές σε καθημερινή βάση, σε μια οικονομία με εξαιρετικά υψηλό κόστος συναλλαγών λόγω και των capital controls.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου