Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η Σ. Αραβία μειώνει τις τιμές πετρελαίου για την Ευρώπη


Σε μείωση της τιμής που χρεώνει στην Ευρώπη για την προμήθεια αργού πετρελαίου προχώρησε η Σαουδική Αραβία, σε μια κίνηση που ενδέχεται να έχει ως στόχο να «βάλει τρικλοποδιά» στο Ιράν, το οποίο αναμένει την άρση των κυρώσεων προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει πετρέλαιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των δυο κρατών, η απόφαση της Σ. Αραβίας φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για ανταγωνισμό στις ευρωπαϊκές αγορές πετρελαίου αργότερα φέτος, όταν το Ιράν αναμένει αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου του.

Πριν την επιβολή της...
απαγόρευσης αγοράς πετρελαίου από το Ιράν, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, η Ιταλία και η Ισπανία εισήγαγαν το 13% και 16% αντίστοιχα του πετρελαίου τους από το Ιράν. Αν και η χώρα αντικαταστάθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες όπως η Ρωσία, ωστόσο η Τεχεράνη θέλει να «ξαναζεστάνει» τις σχέσεις της όταν αρχίσει και πάλι να εξάγει πετρέλαιο.

Ιρανοί επαγγελματίες του πετρελαϊκού κλάδου «ερμήνευσαν» την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας ως μια κίνηση για δημιουργία ανταγωνισμού με το Ιράν –όταν αυτό επιστρέψει στις αγορές. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να άρει το εμπάργκο στο Ιράν ακόμα και τον επόμενο μήνα.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου