Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΠΕ: 340.000 τόνοι καυσίμων σε εταιρεία-σφραγίδα!

petraileo1 0 0 0
Με μια βρετανική εταιρεία-σφραγίδα, με μετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ (!), έχουν συνεταιρισθεί τα Ελληνικά Πετρέλαια, για να δημιουργήσουν ένα σύμπλεγμα άλλων εταιρειών, στις οποίες έχει ανατεθεί η διαχείριση μεγάλου μέρους των υποχρεωτικών αποθεμάτων ασφαλείας που τηρεί ο κορυφαίος ενεργειακός όμιλος της χώρας.

Τα ΕΛΠΕ, από το 2011 και μετά, έχουν κάνει την επιλογή να αναθέσουν σε συνδεδεμένη με τον όμιλο εταιρεία μεγάλο μέρος της διαχείρισης των υποχρεωτικών αποθεμάτων ασφαλείας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Όπως σημειώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου του ομίλου, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα: «Η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. υποχρεούται στην ...
τήρηση ποσοτήτων αποθεμάτων αργών πετρελαίων και προϊόντων πετρελαιοειδών, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί αποθεμάτων ασφαλείας 90 ημερών, όπως νομοθετήθηκε με τον Ν. 3054/2002. Μέρος αυτής της υποχρέωσης έχει ανατεθεί σε συνδεδεμένη εταιρεία του Ομίλου, την ΟTSM».

Περισσότερες εξηγήσεις για αυτή την ανάθεση έδινε ο όμιλος στις οικονομικές καταστάσεις του 2014: 

«Το 2011 ο Όμιλος συμμετείχε με 48%, μέσω της θυγατρικής του Hellenic Petroleum International A.G., στη σύσταση μίας νέας εταιρείας, της DMEP HoldCo Ltd, μίας εταιρείας με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 100% των μετοχών της «OTSM», Ανώνυμη Εταιρεία Διατήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας και Εμπορίας Αργού Πετρελαίου και Πετρελαιοειδών.
Η OTSM ιδρύθηκε βάσει του ελληνικού δικαίου με πλήρη άδεια για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και τήρησης αποθεμάτων αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων. Ο Όμιλος μεταβίβασε μέρος της υποχρέωσής του για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας 90 ημερών στην OTSM, μειώνοντας έτσι το ύψος του τελικού της αποθέματος κατά περίπου 340 χιλιάδες ΜΤ (σ.σ.: μετρικούς τόνους), με αντίτιμο καθοριζόμενο στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου».

Αυτός ο νέος όμιλος που δημιουργήθηκε μέσα στον όμιλο των ΕΛΠΕ, με την DMEP επικεφαλής και την OTSM ως θυγατρική στην Ελλάδα, δεν έχει ευκαταφρόνητα μεγέθη: το 2014, το ενεργητικό του πλησίαζε τα 224 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του τα 809 εκατ. ευρώ, ενώ είχε ζημιές περίπου 4,3 εκατ. ευρώ.  Οι 340.000 ΜΤ, που διαχειρίζεται η OTSM, πρέπει να σημειωθεί ότι αντιστοιχούν σχεδόν στο 3% της εθνικής κατανάλωσης καυσίμων.

Μια προσεκτικότερη ματιά, όμως, στο σχήμα που έχουν δημιουργήσει τα ΕΛΠΕ για τη διαχείριση των αποθεμάτων ασφαλείας γεννά πολλά και σοβαρά ερωτήματα:

Τα ΕΛΠΕ επέλεξαν να συμμετέχουν με ποσοστό μόλις 48% στην DMEP, δηλαδή να έχουν θέση μετόχου μειοψηφίας στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα αποθέματά τους! Αυτό, μάλιστα, σημαίνει ότι η DMEP και η θυγατρική OTSM δεν ενοποιούνται πλήρως στον ισολογισμό του ομίλου, αλλά με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, παρότι επιτελούν μια λειτουργία άκρως σημαντική για τα ΕΛΠΕ, αλλά και για την ασφάλεια του ανεφοδιασμού καυσίμων της χώρας.
Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι ο κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών της DMEP, δηλαδή του 52%, είναι μια αγγλική εταιρεία-σφραγίδα, η Bridge Opportunity Ltd., με μετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ, η οποία εμφανίζεται να εδρεύει στον ίδιο όροφο του ίδιου κτιρίου γραφείων, όπου έχει την έδρα της και η DMEP. Όσο και αν «ξύσει» κανείς πίσω από τη σφραγίδα της Bridge Opportunity, δεν θα καταφέρει να βρει τον πραγματικό της μέτοχο, αφού εμφανίζεται να ελέγχεται από μια άλλη βρετανική εταιρεία, την Capita Trust, η οποία παρέχει πάσης φύσεως υποστηρικτικές υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο μυστηριώδης συνεταίρος των ΕΛΠΕ σε μια δουλειά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία μάλιστα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 2014 της DMEP, τα ίδια τα ΕΛΠΕ παρέχουν και χρηματοδότηση, ενώ έχουν εγγυηθεί και για ομολογιακό δάνειο 175 εκατ. ευρώ;

Υπάρχει, άραγε, κάποιος τόσο καλός συνεταίρος, στον οποίο αξίζει τα ΕΛΠΕ να χαρίζουν το 52% μιας δραστηριότητας με τεράστιους τζίρους, χωρίς προφανή λόγο; Και γιατί πρέπει αυτός ο καλός συνεταίρος να μένει στην ανωνυμία, καλυπτόμενος πίσω από μια εταιρεία - σφραγίδα;

Για έναν ενεργειακό όμιλο με το μέγεθος και την εθνική σημασία των ΕΛΠΕ, που οφείλει και ως εισηγμένη εταιρεία να καλύπτει στοιχειώδεις απαιτήσεις διαφάνειας, όλα αυτά είναι προφανώς απαράδεκτα. Η σημερινή διοίκηση, εξάλλου, που δεν είχε την ευθύνη για αυτό το περίεργο σχήμα που δημιουργήθηκε το 2011, δεν έχει λόγους να συνεχίζει αυτές τις αδιαφανείς πρακτικές και το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να αποκαλύψει ποιος είναι πραγματικά ο εταίρος των ΕΛΠΕ σε αυτή τη δουλειά των εκατοντάδων εκατομμυρίων. 


ΠΗΓΗ:moneytimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου