Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η KRG δεν μπόρεσε να κερδίσει την έφεση για πώληση κουρδο-ιρακινού πετρελαίου στις ΗΠΑ

Η KRG δεν μπόρεσε να κερδίσει την έφεση για πώληση κουρδο-ιρακινού πετρελαίου στις ΗΠΑ
Oι αυτόνομοι Κούρδοι του Ιρακ δεν μπορούν να πουλήσουν ιρακινό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου που θέτει νέα εμπόδια στην προσπάθεια των Κούρδων να καταφέρουν να αδράξουν την οικονομική τους ανεξαρτησία από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Ένα Εφετείο της Νέας Ορλεάνης απέρριψε το αίτημα την τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) προς ανατροπή προηγούμενης απόφασης ενάντια στην πώληση πετρελαίου σε ανώνυμο αγοραστή στις ΗΠΑ. H πώληση του πετρελαίου από την KRG στο Ισραήλ ούτως ή άλλως έθεσε άκυρη την έφεση.

Η υπόθεση ξεκίνησε πέρυσι όταν η....
κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έκανε μήνυση προς κατάσχεση ενός τάνκερ φορτωμένου με αργό από την κουρδική περιοχή της χώρας, και το οποίο έπλεε στον Κόλπο του Μεξικού, αγκυροβολημένο 60 μίλια εκτός του Τέξας. Το Εφετείο επέβαλλε την απόφαση του δικαστή από το Houston, επιβάλλοντας παράλληλα την KRG προς ειδοποίηση πριν οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης του πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η μειονότητα των Κούρδων οι οποίοι έχουν ιστορικά καταπολεμήσει τις προσπάθειες διακυβέρνησης από τη Βαγδάτη, παράγουν αργό πετρέλαιο αυτόνομα, τα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται στα 45 εκατ. βαρέλια, το 1/3 της ολικής παραγωγής του Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία της ΒΡ. Όταν η KRG προσπάθησε να εξάγει το πετρέλαιο αυτόνομα πέρυσι, η κεντρική κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να τους σταματήσει νομικά.

Το Υπουργείο Πετρελαίου της Βαγδάτης δεν αποκλείει περαιτέρω νομικές διαδικασίες ενάντια στου Κούρδους εάν συνεχίσουν να προσπαθούν να εξάγουν πετρέλαιο το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι ολόκληρου του έθνους, σύμφωνα με τον Laith Al-Shaher, επικεφαλής του νομικού γραφείου του υπουργείου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου