Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Shell: Αποπληρώνει χρέος $2 δισ. προς το Ιράν – Εξετάζει την πιθανότητα νέων επιχειρήσεων


Xρέος 2 δισ. δολαρίων πρόκειται να αποπληρώσει στην Εθνική Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου η Shell, όταν αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας.

Πρόκειται για ανεξόφλητο χρέος που έχει προκύψει από παραδόσεις πετρελαίου, τις οποίες η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να εξοφλήσει λόγω των κυρώσεων. Ταυτόχρονα, η πετρελαϊκή εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Shell για νέες επιχειρήσεις.

Ο Έντουαρντ Ντάνιελς, αντιπρόεδρος της Shell σε...
θέματα διαφήμισης και νέων επιχειρήσεων, επεσήμανε μιλώντας στο Reuters ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τους όρους που θα θέσει η χώρα μετά την άρση των κυρώσεων. Ως μέλος της βρετανικής αποστολής στο Ιράν, το στέλεχος της Shell πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας, καθώς και με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στην Τεχεράνη.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής αποστολής. Προφανώς το Ιράν παραμένει υπό καθεστώς κυρώσεων και θα περάσει καιρός πριν οι κυρώσεις χαλαρώσουν και προφανώς θα τηρήσουμε όλες τις κυρώσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από εκεί και πέρα, όταν αφαιρεθούν θα εξετάσουμε πιθανές επιλογές για να εργαστούμε στο Ιράν».

«Το Ιράν είναι και θα είναι μία σημαντική πιθανή περιοχή για επιχειρήσεις αλλά φυσικά θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με άλλα πρότζεκτς που έχουμε σε όλο τον κόσμο (…) Είναι πολύ μεγάλος ''παίκτης'' στα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, αλλά τα πρότζεκτς πρέπει να έχουν νόημα για την εταιρία μας σε οικονομικό επίπεδο», εξήγησε ο Ντάνιελς.

Το Ιράν κατέχει το 9,3% των επιβεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως -τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά- καθώς και το 18,2% των αποθεμάτων φυσικού αερίου του κόσμου –ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και από το 17,4% της Ρωσίας- σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει η BP Statistical Review of World Energy.

Σχετικά με το πότε θα επιστρέψει στην αγορά το ιρανικό αργό, ο αντιπρόεδρος της Shell ανέφερε ότι δεν μπορεί να εικάσει, αφού «αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πότε και πώς θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις και αυτό εξαρτάται σε ένα βαθμό από άλλους».

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις προτεραιότητες της ιρανικής πλευράς , τους όρους και τις προϋποθέσεις και μετά να εντάξουμε αυτές τις δυνατότητες στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό μας», κατέληξε.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου