Ζήτημα ίσως και ημερών είναι πλέον η έναρξη του νέου γεωτρητικού προγράμματος της Energean Oil & Gas στον Κόλπο της Καβάλας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αργότερο εντός δύο έως τριών εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα των συνολικά δεκαπέντε γεωτρήσεων που θα γίνουν στην μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που αυτή τη στιγμή παράγει πετρέλαιο. Θυμίζουμε ότι βάσει του προγραμματισμού της εταιρείας θα γίνουν 7 γεωτρήσεις στον Πρίνο, 7 στο κοίτασμα Έψιλον και 1 στο Βόρειο Πρίνο.
Στόχος, η άντληση στη διάρκεια της επόμενης διετίας των διαπιστωμένων αποθεμάτων ύψους 30 εκατ. βαρελιών που θα αυξήσουν την παραγωγή στα επίπεδα τουλάχιστον των 5.000 βαρελιών ημερησίως ενώ απώτερος στόχος είναι η παραγωγή να φτάσει ακόμη και τις 10.000 βαρέλια την ημέρα. Θυμίζουμε ότι σήμερα η παραγωγή κυμαίνεται περίπου στις 2.000 βαρέλια την ημέρα.
Η αρχή των γεωτρήσεων θα....
γίνει από τα παλιότερα πηγάδια 8 και 35, ενώ στη συνέχεια για πραγματοποιηθούν νέα τρυπήματα. Τέσσερις γεωτρήσεις θα γίνουν από την εξέδρα Alpha (πιθανότατα οι τρεις από αυτές εντός του 2015) και στη συνέχεια το γεωτρύπανο Energean Force θα μετακινηθεί στην εξέδρα Beta για άλλες τρεις γεωτρήσεις. Προς το τέλος του 2016, αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον, όπου έχει προγραμματιστεί και η τοποθέτηση νέας εξέδρας. Βεβαίως στο πρόγραμμα αυτό ενδέχεται να γίνουν προσαρμογές ανάλογα με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων αλλά και την ερμηνεία των δεδομένων που προκύπτουν.
Παράλληλα με τις γεωτρήσεις, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ερμηνείας των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την πρόσφατη διενέργεια της σεισμικής έρευνας 3D. Στόχος είναι σε περίπου έναν χρόνο από τώρα να υπάρχει σαφής εικόνα τόσο για άλλα 30 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που αυτή τη στιγμή θεωρούνται ως δυνητικά αποθέματα όσο και για τους νέους ερευνητικούς στόχους που έχουν εντοπιστεί στην παραχώρηση του Πρίνου
Ερευνητικό "σάρωμα" στη Δυτική Ελλάδα
Σημειώνεται ότι εκτός των επενδύσεων στον Πρίνο, εδώ και δύο εβδομάδες σε εξέλιξη βρίσκεται από την εταιρεία Energean Oil & Gas για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αεροβαρυτική έρευνα (AGG -Airborne Gravity Gradiometry) στην περιοχή της παραχώρησης των Ιωαννίνων. Στόχoς είναι να αποκτηθούν αερομαγνητικά δεδομένα αλλά κα ινα αποτυπωθεί με υψηλή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους και να εντοπισθούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων ενόψει της διενέργειας σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων που προγραμματίζεται για το 2016.
Παράλληλα, συνεργεία της Energean πραγματοποιούν ανά τακτά διαστήματα συλλογή πετρωμάτων και καταγράφουν στοιχεία από τις εμφανίσεις πετρελαίου στην περιοχή. Με δεδομένη την ιδιαίτερα δύσκολη και ιδιόμορφη γεωλογία της περιοχής, η διαδικασία αυτή προσφέρει πολύτιμη γνώση τόσο για τις δύο περιοχές της Αιτωολοακαρνανίας και της Άρτας/Πρέβεζας που διεκδικεί να αναλάβει για έρευνα και εκμετάλλευση η Energean στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού όσο και για το κοίτασμα στο Κατάκολο.
Τέλος στο Κατάκολο, το ερευνητικό πρόγραμμα προχωρεί σύμφωνα με το σχεδιασμό και, σχετικά, εξελίσσεται η βασική μελέτη καταγραφής της κατάστασης της περιοχής (baseline survey), ενώ αξιολογούνται τα διαθέσιμα δεδομένα από παλαιότερες έρευνες. Στόχος, εφόσον αποδειχθεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμο το υφιστάμενο κοίτασμα, η διεξαγωγή γεώτρησης τον χειμώνα του 2016/2017.
ΠΗΓΗ:capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου