Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Συνολική υποτίμηση των νομισμάτων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών βλέπει ο πρωθυπουργός του Καζακστάν - Συνέντευξη

Συνολική υποτίμηση των νομισμάτων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών βλέπει ο πρωθυπουργός του Καζακστάν - Συνέντευξη
Οι ισοτιμίες των νομισμάτων χωρών-παραγωγών αργού πετρελαίου βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με τον πλανήτη να μπαίνει σε νέα εποχή χαμηλών τιμών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Καζακστάν, ο οποίος εξέπληξε τις αγορές αυτή την εβδομάδα με την απόφασή του να αφήσει κατά μέρους την σταθερή ισοτιμία αυτή.

«Στο τέλος της ημέρας, οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα αφήσουν κατά μέρος αυτή την στρατηγική και θα μπουν στην ελεύθερα κυμαινόμενη ισοτιμία, συμπεριλαμβανόμενων και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και των Η.Α.Ε.», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Karim Massimov σε συνέντευξή του το Σάββατο. «Δεν νομίζω πως οι τιμές των βασικών προϊόντων θα επιστρέψουν στα επίπεδα 2014 τα επόμενα τρία με πέντε, ή επτά χρόνια».

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός της κεντρικής Ασίας σταμάτησε τη...
σταθερή ισοτιμία την Πέμπτη, προκαλώντας 22% πτώση του εθνικού νομίσματος τένγκε, έναντι του δολαρίου. Η κίνηση ακολούθησε την υποτίμηση-σοκ του κινεζικού γουάν, η οποία πίεσε τις τιμές του πετρελαίου χαμηλά, και παρακίνησε άλλες χώρες με ελεγχόμενες ισοτιμίες προς υποτίμηση.

«Όταν είδα τι γινόταν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις ΗΠΑ την Παρασκευή, πιστεύω πως το κάναμε τη σωστή στιγμή», ανέφερε ο Massimov.

Ο πρόεδρος της χώρας Nursultan Nazarbayev ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα του Καζακστάν ξόδεψε 28 δισεκατομμύρια δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια για να υποστηρίξει το τένγκε. Πριν από την υποτίμηση το νόμισμα του Καζακστάν βρισκόταν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι της Ρωσίας.

Η χρηματοοικονομική πίεση μπορεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εξαγωγή ενέργειας, ενώ ο Massimov πιστεύει επίσης πως αρκετά νομίσματα του εξαμελούς Gulf Cooperation Council (το οποίο εμπεριέχει και τα Η.Α.Ε και την Σαουδική Αραβία) θα αφεθούν προς υποτίμηση. Οι δύο προαναφερθείσες χώρες του GCC είναι και μέσα στο γκρουπ των πέντε εκ των έξι που κρατούν συνδεδεμένη την ισοτιμία τους με το δολάριο.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου