Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Τι μας λέει η άνοδος των διυλιστηρίων

Τι μας λέει η άνοδος των διυλιστηρίων
Το χθεσινό “τίναγμα” των μετοχών σε Μότορ Οϊλ και ΕΛ.ΠΕ μόνο τυχαίο δεν είναι. Η μετοχή της Μότορ Όιλ αυξήθηκε 7,42% και των ΕΛ.ΠΕ κατά 3,06%. Άνοδο 2% κατέγραψε και το ομόλογο των ΕΛ.ΠΕ (λήξεως 2017 ). 

Καταρχήν ο κλάδος πανευρωπαϊκά είναι “καυτός” εξαιτίας των εξαγορών (Βλέπε Royal Dutch Shell ) παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα που επιτρέπουν νέες επενδύσεις. Όμως, τα δυο ελληνικά διυλιστήρια είναι σύνθετα, γεγονός που σημαίνει ότι, θα μπορούν να διοχετεύουν πετρέλαιο και καύσιμα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιπλέον, οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Τα ΕΛ.ΠΕ. αποτιμώνται κάτω από την αξία της επένδυσης (1,4 δισ. ευρώ), διαθέτουν μετρητά και μπορούν να αποπληρώσουν τον δανεισμό τους. Από την άλλη πλευρά, η Μοτορ οϊλ διαθέτει ευελιξία στην προμήθεια, έχει περιθώρια κέρδους και σημαντικά μερίδια στις εξαγωγές.

Οι ευρύτερες ανακατατάξεις, όμως, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Ιράν – συμφωνία με ΗΠΑ, Ρωσία ) οδηγούν σε νέες καταστάσεις στον κλάδου των διυλιστηρίων. Υπό προϋποθέσεις και τα δυο ελληνικά διυλιστήρια θα βρεθούν στο επίκεντρο, ιδιαίτερα εφόσον δοθεί λύση στην χρηματοδότηση της χώρας.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου